Sanje o svobodi

Piše: Katarina Visintin

Visco / GMD: predstavitev zbirke poezij Iga Grudna

“Literatura najde lepoto tudi v peklu”, tako je bilo povedano na predstavitvi nove zbirke poezij Iga Grudna z naslovom Sanje o svobodi: Pesmi Iga Grudna iz taborišča v Viscu leta 1943. Knjigo so javno prvič predstavili v petek, 16. junija 2023, v župnijski dvorani v Viscu. Večer je moderirala novinarka Erika Jazbar, na vprašanja pa so odgovarjali Peter Černic, Ferrucio Tassin in Ivan Vogrič. Pokrovitelja dogodka sta bila Mednarodno združenje Terre sul Confine iz Visca in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu. Sodelovala so tudi razna italijanska in slovenska kulturna društva.

Kakor že sam naslov pove, je knjižna novost zbirka Grudnovih pesmi iz obdobja, ko je bil zaprt v taborišču v Viscu. Knjigo je izdala Goriška Mohorjeva družba, uredila pa sta jo raziskovalec Ivan Vogrič in profesor Ferrucio Tassin. Pesmi je v italijanščino prevedla Martina Clerici. V knjigi je zbranih devetnajst poezij, ob katerih so tudi pojasnila o obdobju, v katerem so nastale. Knjiga se pa ne bere samo kot zgodovinsko dokumentirana zbirka poezij, ampak tudi z veliko intenzivnostjo, ki je seveda osnova pesništva nasploh.

Na srečanju je profesor Peter Černic spregovoril o zgodovini same Goriške Mohorjeve družbe ter o njeni pomembni in nepogrešljivi vlogi v zgodovini slovenske literature. Dodal je še, da je literatura privilegiran kanal komuniciranja, ki stalno odkriva človeško plat in spominom daje živ odtis.

Profesor Ferrucio Tassin je zbranim govoril o taborišču v Viscu. Obrazložil je, da se je koncentracijsko taborišče nahajalo na emblematičnem kraju. Tamkajšnje območje je namreč predstavljalo mejo med različnimi kulturami, in sicer med latinsko kulturo na zahodu ter slovansko, nemško in madžarsko kulturno na vzhodu. Seveda je bilo obmejno področje podvrženo spopadom, predvsem pa je bilo stičišče medkulturnih, raznoraznih izmenjav. Sramotno je, da je koncentracijsko taborišče, kraj izničenja, razveljavljenja človeka, bilo postavljeno prav tam, kjer se je človek lahko srečeval. Prav zaradi tega je profesor Tassin izrazil željo, da bi iz ostankov taborišča zgradili center za dokumentacijo in študij obmejnih kultur, spominski muzej ter center za izobraževanje o miru.

Nazadnje je spregovoril še Ivan Vogrič, ki je orisal življenje nabrežinskega pesnika. Podrobno je opisal dan, ko so Grudna aretirali v Ljubljani in ga odpeljali v Visco. Prav med tistim potovanjem se je pesnik še zadnjič zagledal v domače kraje. V taborišču je preživel mesec dni, med katerimi je tudi praznoval svoj petdeseti rojstni dan.

Kulturni večer so glasbeno obogatili pevci Moškega pevskega zbora Skala iz Gabrij in pevka Lara Černic ob spremljavi kitare. Občinstvo je tako prisluhnilo Grudnovim uglasbenim poezijam Visko, Sove, Balada otroku, Človek in Sinku. Zbor je vodil dirigent Aljoša Saksida, ki je tudi zaslužen za uglasbitev vseh poezij.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme