Samo Pahor prejemnik medalje za zasluge Republike Slovenije

Fotografije: Anže Malovrh/STA

Brdo pri Kranju / Ob praznovanju dneva samostojnosti in enotnosti

V sklopu praznovanj dneva samostojnosti in enotnosti je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar 21. decembra lani v državnem protokolarnem objektu na Brdu pri Kranju podelila državna odlikovanja zaslužnim osebnostim. Medaljo za zasluge je prejel tudi Samo Pahor, dolgoletni borec za uveljavljanje pravic slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Samo Pahor se je na svoji življenjski poti ob zgodovinopisju, poučevanju in ravnateljevanju vneto boril tudi za uveljavljanje pravic naše narodne skupnosti. Prizadeval si je obenem za uporabo slovenskega jezika v javnosti in v odnosu do italijanskih oblasti. To trnjevo pot je večinoma prehodil s soprogo Jadranko in peščico somišljenikov znotraj društva Edinost.

Samo Pahor se je rodil slovenskim staršem leta 1939 v Trbovljah, kamor je leta 1929 zaradi pritiskov fašizma in preganjanja emigriral njegov oče, ki je bil na Tržaškem družbeno zelo aktiven učitelj. Zavedna družina se je v Trst vrnila po vojni, leta 1945. Samo Pahor je tu obiskoval slovenske šole. Na tržaški filozofski fakulteti je študiral zgodovino, saj Italija tedaj ni priznavala diplom ljubljanske univerze, kamor se je prvotno želel vpisati. Od leta 1973 do upokojitve je bil profesor zgodovine in slovenščine na slovenskem pedagoškem liceju Anton Martin Slomšek, kjer je prav tako opravljal naloge ravnatelja. Poučeval je tudi v Gorici. V letih 1992 in 1993 je bil predstavnik stranke Slovenska skupnost v tržaškem občinskem svetu. V utemeljitvi k priznanju piše, da ima Samo Pahor največ osebnih zaslug za razsodbo Ustavnega sodišča Italijanske republike št. 62 iz leta 1992, v kateri vrhovni italijanski pravosodni organ zatrjuje, “da govorimo o popolni zaščiti manjšine, ko je na njenem poselitvenem območju govorcem omogočeno, da v odnosu do javne uprave uporabljajo materni jezik”. Samo Pahor je ponosen Slovenec, ki je v ospredje vedno postavljal skupen interes pred osebnim, saj pravi, da je to njegovo življenjsko vodilo. “Če so interesi skupni, imajo pač prednost, ker so pozitivni za več ljudi,” je prepričan.

Republika Slovenija se Samu Pahorju, ponosnemu zamejskemu Slovencu, z državnim odlikovanjem zahvaljuje za pokončno držo in vse dobro, kar je storil za slovensko manjšino v Italiji – je bilo izrečeno na odru avditorija protokolarnega objekta na Brdu, preden je vidno ganjeni profesor iz rok predsednice države prejel medaljo za zasluge. Pahor se je v svojem zahvalnem govoru spomnil ravno razsodbe ustavnega sodišča, osebno pa je prepričan, da so ga vrhovi slovenske narodne skupnosti v Italiji, strnjeni ob obe krovni organizaciji, sistematično bojkotirali. Drugačne vizije, drugačni cilji najbrž. Res pa je, da je položaj slovenske manjšine v Italiji danes boljši kot nekoč tudi zaradi simbolnih, intelektualnih in operativnih bitk Sama Pahorja in njegovih somišljenikov.

Med prejemniki državnih odlikovanj za zasluge na področju zdravstva, manjšin, športa, znanosti in kulture so bili še predstavniki slovenske narodne skupnosti v Porabju, poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, Smučarska zveza Slovenije ter glasbeni skupini Kameleoni in Pankrti.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme