“Sami si uničujemo ponos, ker ne povemo Italijanom, kar jim gre!”

“Resnico je treba pogumno izpovedati, da se spremenimo na bolje. Sožitje lahko temelji le na enakopravnosti. Italijanska večina naj ne bo zaprta v svojo samozadostno lupino in naj se že enkrat odpre. Slovenci moramo ponosno dvigniti svoj glas kulture, se enakovredno soočiti in ne poceni padati v razvodenelo multikulturnost”.
To so nekatere izmed misli, ki jih je na Prešernovi proslavi v Rojanu izpostavil pesnik in časnikar Marij Čuk. Osrednja slovenska kulturna prireditev, ki jo je društvo Rojanski Marijin dom priredilo v sodelovanju z Glasbeno matico in Klubom prijateljstva, je potekala v nedeljo, 16. februarja.
Zanimiv in prijeten kulturni spored so oblikovali mladi in odrasli glasbeniki. Uvodni skladbi (Metuljček – L. Horvat in Žabe – D. Vodišek) so izvedli violinisti Adrijan in Aleš Ricciato ter Rocco Masarin, ki jih je na klavir spremljal Matjaž Zobec. Po klavirskem nastopu (Preludij št. 1 – L. M. Škerjanec in Golliwoog’s Cakewalk – C. Debussy) Tie Jurinčič so stopile na oder pevke Mladinskega zbora Igo Gruden iz Nabrežine, ki jih vodi Mirko Ferlan. Poslušalcem so ob klavirski spremljavi M. Zobca nudile v prijetno poslušanje Harejevi Pesem primorske mladine in Golobček, Kogojevo Kaj ne bi bila vesela in živahno-poskočni Quaggiatovi skladbi Kukavici in Poljske cvetice.
Marij Čuk je bil v svojem govoru kritičen do populizma, zgodovinskega revizionizma in medlega odziva Slovenije in “službenih Slovencev na položajih” ob nedavnem dnevu spomina. “Laži postajajo resnice, ker jih podpirajo najvišji predstavniki države”. Slovence nas označujejo kot genociden narod, pozivajo nas pa k hladni krvi in mirnim živcem ter k sožitju “za kar je pa treba biti v dveh”. S takim ravnanjem si naša narodna skupnost sama sebi koplje jamo: “Sami si uničujemo ponos”, da ne bi drugemu povedali, kar mu gre … Čuk vidi rešitev v bogati slovenski kulturi, “ki daje moč, osmišlja in utrjuje zavest”.

(…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Mch

Rojan - Praznik slovenske kulture

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme