Saksidov triptih znamk

Obsežna antološka razstava »Saksida pittore cantastorie / slikar pravljičar«, na ogled v Palači Attems Petzenstein, sedežu Pokrajinskih muzejev v Gorici, oživlja bogato likovno dediščino slovenskega mojstra Rudolfa Sakside. Da bi omogočili čim širši obisk razstave in stalne galerijske postavitve, bodo jutri, v četrtek 31. julija, muzeji izjemoma odprti do 19. ure, ob 18. uri pa bo na voljo tudi brezplačen voden ogled.

Goriško razstavo lahko primerjamo vrhu ledene gore, saj je najbolj viden del širšega načrta, ki ga finančno podpira dežela Furlanija Julijska krajina in vključuje sestavo kataloga celotnega opusa goriškega umetnika. Z dragocenim sodelovanjem tržaškega filatelista Petra Suhadolca je bilo pred kratkim možno potrditi avtorstvo triptiha znamk, ki jih je Saksida oblikoval leta 1948 in je bilo v filatelističnih katalogih zgrešeno zabeleženo. Znamke so natisnjene monokromo v karmin odtenku rdeče barve, izšle so na Svobodnem tržaškem ozemlju pod Vojno upravo Jugoslovanske armije v takratni Coni B in obeležujejo 1. maj. Znamke se razlikuejo v pisnem delu, ki je sestavljen v slovenščini, italijanščini in hrvaščini, skupna pa jim je likovna plat. Razpoznavni so tržaška helebarda in simboli industrijskega in kmečkega dela ter pomorstva, ter plastično oblikovan ženski lik. Ta je po velikosti in datumu rojstva mlajša sestra tiste, ki nastopa na propagandnem plakatu 1. maja 1946 in je na ogled na goriški razstavi.

Pokrajinski muzeji v Gorici / Palača Attems Petzenstein // Trg E. De Amicis 2. Od torka do petka od 10. do 17. ure / Vstopnina 3,50 €, znižana 2,50 €. Tel. +39.0481.547499 / f. +39.0481.531798 // musei@provincia.gorizia.it

Gorica / 31. julija ob 18. uri brezplačen voden ogled razstave Saksida slikar pravljičar

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme