Sakralni program je dodana vrednost za revijo

Koncerti s sakralnim programom so pred leti odprli nova obzorja, vsebinske in izvajalske priložnosti v reviji Primorska poje; najprej zato, ker so bili mešani programi neuglašena izbira, drugič, ker so nabožni sporedi nujno povezani s cerkvenim okvirom, tretjič, ker so nastopi v cerkvah podarili dodatno, duhovno razsežnost, poleg tega, da je cerkvena akustika v večini primerov izjemno hvaležen pripomoček za boljše počutje vsakega pevca. Ne nazadnje so prireditelji na tak način dali možnost, da se revije lahko udeležujejo tudi cerkveni zbori. O večstranski vrednosti teh koncertov sta spregovorila openski župnik, gospod Franc Pohajač, in predsednik ZCPZ Marko Tavčar v cerkvi svetega Jerneja na Opčinah na letošnjem prvem srečanju revije na deželnem območju. Prvi je pravilno poudaril, da cerkvena glasba doseže svoj namen le v cerkvenem prostoru, in je citiral nekdanjega papeža Benedikta XVI. z mislijo o stremljenju nabožnih glasbenih izrazov po visokih verskih vrednotah. Drugi pa je izrazil zadovoljstvo zaradi kakovosti teh koncertov, ki vrednotijo večstoletno bogastvo cerkvene literature in hkrati vabijo k duhovni rasti z globoko sporočilnostjo.
Openski koncert je zazvenel v vseh niansah cerkvene literature, od najbolj preprostih in vsakdanjih spevov za navadne maše do zahtevnejših koncertnih del v bolj slovesnem tonu. Združeni zbor ZCPZ je pozdravil vse goste z izvedbo treh delov iz Tretje maše Staneta Maliča, ženska cerkvena pevska skupina Zgonik in članice vokalne skupine Žene iz Dornberka so se usmerile v preprosto sporočilnost ljudskih nabožnih spevov. Mlade pevke dekliškega zbora Kraški slavček-Krasje so se navdušeno preizkusile v različnih slogih, medtem ko je izolski ženski zbor Korte poskrbel tudi za izvenevropski vtis črnske duhovne literature. Čast sklepnega nastopa je doletela mešani zbor Lipa iz Šempasa, saj je publika lahko poslušala napovedan nastop vokalne skupine Radost iz Godoviča le dan kasneje, ko so dekleta olepšala s svojim ubranim petjem drugo srečanje Primorske poje na Tržaškem, ki ga je ZCPZ priredila v Marijinem domu v bližini stolnice svetega Justa. V tej dvorani je prisotne pozdravil ravnatelj Slovenskega pastoralnega središča Dušan Jakomin, ki je spodbudil zbore, naj s svojim petjem dokažejo, da naši zbori niso v krizi. Občinski svetovalec Igor Švab je pozdravil v imenu občinske uprave in poudaril povezovalno moč glasbe in njeno sposobnost usmerjanja v globine duše.
Pogoj za uresničitev spodbudnih besed pa je seveda kakovost izvajanja, ki je v dobri meri odvisna od sposobnega zborovodje. Primorska poje prikazuje celotno paleto dosežkov, saj je vsak koncert izložba različnih pristopov in rezultatov in publika ve, da mora biti prizanesljiva pri ocenjevanju, saj se vsak prikaže po svojih najboljših močeh. Obvezno pa je imeti pravi odnos do nastopa, pokazati trud in iskreno veselje do petja. Tudi drugi koncert na Tržaškem je bil revija med seboj zelo različnih zborovskih navdušencev; med temi so se publiki prikupili z občutenim petjem člani moškega zbora Srečko Kumar iz Kojskega in prav tako z doživetimi izvedbami oktet Pr'Farci iz Spodnje Idrije. Na tem koncertu so nastopili izključno gostujoči zbori iz Slovenije in končni pečat je bil zaupan novogoriškemu moškemu zboru Provox, ki je posebno pozornost namenil izbiri bolj nenavadnega programa in je obogatil svoj nastop s kar dvema praizvedbama.
Primorska poje se bo konec tedna selila na Goriško, kjer bo Zveza slovenske katoliške prosvete nadaljevala niz sakralnih koncertov z zanimivo revijo v cerkvi sv. Andreja v Štandrežu, v petek, 15. marca, in poskrbela tudi za koncert v Kulturnem centru L. Bratuž v Gorici.
PAL

OPČINE / Primorska poje v Trstu in na Opčinah

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme