Sad skupne strasti treh prijateljev

Piše: Matevž Čotar

Pogovor / Robi Jakomin

V lanskem letu se je na Krasu začela nova, lepa domača zgodba treh prijateljev, ki skupaj delijo strast do pijače zlate barve. V zadnjem desetletju se je področje butičnega piva zelo razvilo in ta težnja se nadaljuje. Svoje skrite želje so uresničili tudi Alessio Scala, Federico Gasparo in Robi Jakomin, s katerim smo se pogovorili o značilnostih in prihodnosti piva Cras.

Kdaj se je porodila zamisel o lastnem butičnem pivu in kdaj ste jo uresničili?

Z Alessiem in Federicom smo že več let govorili, da bi poskusili ustvarjati svoje pivo. Delili smo veselje do te pijače, radi poskušali različne zvrsti in se tudi sami preizkusili v varjenju piva. To so bili tisti sramežljivi začetki, v katerih se verjetno marsikdo prepozna. Kmalu pa sta sledila bolj poglobljen študij in pogovori z izvedenci. Iz teh pogovorov smo uresničili naše ideje in nastalo je pivo Cras. 

Kras s C?

Tako. Iskanje primernega imena je vedno zapleteno. V bistvu malo z razmišljanjem in malo po naključju smo naleteli na besedo Cras, ki seveda spominja na naše kraško območje, a hkrati z začetnico C v latinščini pomeni jutri, kar nas je prevzelo.

Kje ga pridelujete?

Varijo ga blizu Palmanove v pivovarni Foràn, ki vari piva tudi za druge stranke. Ideja je naša, recept tudi, tamkajšnji pivovar seveda uresničuje našo zamisel z aparaturami, ki si jih zaenkrat še ne moremo privoščiti.

Katere posebnosti ima vaše pivo in kaj ste želeli z njim sporočiti?

Želeli smo ustvariti nekaj svojega, nekaj, kar bi nam ostalo, neko zgodbo našega območja, ki bi postala resničnost in se naprej razvijala. Nastala je ideja za našo prvo zvrst piva, to je Indian Pale Ale (Ipa), ki nam je vsem trem posebno všeč. Želeli smo izkoristiti star kruh, ki ga danes vedno več ljudi zavrže. Mi smo ga postavili v srce procesa našega piva in tako je nastala PanIpa, ki ima med sestavinami prav star kruh. Vonjave le-tega oz. skorje zaznamo ob srkanju končnega izdelka.

Robi, tebe poznamo kot osebo, ki je zelo navezana na območje … Izraža tudi pivo Cras take občutke?

Upam, da ja. Ne le zaradi imena, ampak mislim da zaradi uporabe starega kruha, ki ima neko simboliko, ki je močno povezana tudi z našim območjem. Močen simbolični pomen, verski bi skoraj rekel, da ne zavržemo nič stran. Tako, kot so bili navajeni naši predniki, ki so se za kos kruha večkrat resno namatrali in žrtvovali. Nenazadnje je etiketa in promocija vedno dvojezična, kar je tudi odraz našega večkulturnega prostora. Vse te lastnosti, domače in lokalne sestavine ter dvojezični prostor, želimo tudi vnaprej ohraniti.

Katere kanale za distribucijo ste izbrali?

Ker je butično pivo nekoliko dražje od industrijskega, smo ciljali na nekatere lokale in trgovine, za katere vemo, da so taka piva zaželena oz. ki jih obiskujejo stranke, ki take izdelke cenijo, raziskujejo in pokušajo. Zato je naše pivo prisotno v raznih enotekah, gostilnah in nekaterih kavarnah (ki so bolj pozorne na ponudbo) na našem območju.

Čeprav je butično pivo že nekaj let v modi, ne kaže, da bi zanj izgubljali zanimanje …

Res je. Jaz delam v svetu vina že deset let. Glede vina, o tem se sicer še malo piše in razpravlja, zgleda, da se bo trend oz. zanimanje za to področje zmanjšalo. Imamo kar nekaj pokazateljev, ki na to opozarja. Sicer je tržišče vin močno, toda treba je biti pozorni, saj zgleda, da bo zanimanje upadlo. Kar se tiče butičnega piva pa trenutno nič ne kaže, da bi bili kakšni znaki upadanja, obratno, zanimanje se še veča, kar kažeta povečanje pridelave te vrste piva in nastajanje novih butičnih pivovarn. 

Za konec pa povej, kaj imate v načrtih.

Imamo kar nekaj načrtov in idej, ki so predvsem srednjeročne narave. V produkciji je naša druga sorta piva, to je Blanche, za katero pa nimamo še pravega imena. Tudi pri tej bomo uporabili star kruh, lokalni med in nekatera zelišča z našega območja oz. naših lokalnih pridelovalcev. Lokalne značilnosti bodo naša piva vedno imela. Do konca leta pa si želimo še tretjo zvrst. Upam, da nam bo uspelo.

Druga želja je poglobiti se v svet pic in picerij. Tudi področje vedno priljubljene jedi s krušnega testa se namreč stalno razvija. Picopeki so zelo pozorni na ponudbo v svojih lokalih in mi bi radi ustvarili pivo, ki bi se odlično ujelo z določeno pico.

Naša zgodba se je začela kot igra, toda presneto resna igra, saj smo vanjo vložili kar nekaj truda in denarja. Če bomo še naprej uspešni, bo mogoče končni cilj oz. sen lastna varilnica.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme