Aktualno

S staranjem postaja tudi naš imunski sistem šibkejši

S staranjem postaja tudi naš imunski sistem šibkejši

Pogovor / Dr. Danjel Žerjal, gerontolog

Družinski zdravnik in gerontolog dr. Danjel Žerjal, ki ima svojo ambulanto v Trstu in Bazovici, nam je po telefonu povedal nekaj zanimivosti o sedanjem stanju in sobivanju z novim virusom. 

Vaša ambulanta v Trstu ostaja odprta kot navadno? Ste opazili manj pacientov?

Tako je, ni menjalo nič, ambulanta deluje po običajnem urniku. Pacienti so bolj pozorni in so vzeli v poštev vsa navodila, ki sta jih država in dežela v zadnjih tednih razširili in tudi večkrat menjali. To pomeni, da je bilo težje spremljati vsa ažurirana pravila. Mislim, da so se kar dobro ujeli s tem izrednim dogajanjem in napotki, ter opažam, da jih v glavnem upoštevajo vsi. Skratka, vsi so bolj pazljivi. Preden pridejo v ambulanto, se najavijo in nekateri mogoče rešijo kak dvom že po telefonu, ne da bi prišli osebno do mene.

Kaj jih najbolj skrbi?

V glavnem sprašujejo, kako presojati določene simptome, oz. želijo, da jim zagotovim, da nimajo tega virusa in da so to simptomi obolenj prvih dihal, ki jih je v tem času veliko. Prav zato je zdaj še toliko težje opredeliti, ali gre za kaj hujšega.

Virus je precej nevaren pri starejših …

To je virusno obolenje dihal, ki z malenkostno večjim odstotkom od kakšnega drugega virusa povzroča hujše probleme na dihalih, in seveda ljudje, ki z leti kopičijo različne patologije oz. nevšečnosti, ki se s staranjem stopnjujejo, imajo posledično več težav, predvsem z dihanjem. To pomeni hud udarec, ker se krhko ogrodje lahko zruši zaradi nove bolezni, ki zamaje ali celo podere ravnotežja, ki so že itak pri starejših rahlejša. S staranjem oz. pod navalom novih problemov postaja tudi naš imunski sistem šibkejši. 

Z ukrepi se torej strinjate? Kaj svetujete? 

Absolutno. Ukrepi so tisti, ki jih lahko naša družba v tem trenutku premore ter sprejme, in o tem nimamo kaj dosti diskutirati. Treba jih je jemati v poštev, saj se s temi ukrepi strinjajo virologi, epidemiologi, to se pravi največji izvedenci na tem področju. Gotovo je treba biti zelo pozorni, virus se prenaša preko kapljic, ki so v vsakem našem izdihu, torej je pomembno držati primerno razdaljo drug od drugega, si umivati pogosto roke in se držati določene higiene še toliko bolj pazljivo kot navadno.

Nekaj nerodnosti v ukrepih je pa glede sprehodov. Res, da obstaja večja nevarnost, če gremo iz hiše, je pa istočasno zdravo hoditi in biti na zraku …

Tako je, ni nevarnost v tem, da greš na sprehod, ampak v tem, da si z drugimi v stiku, preblizu oz. da se nahajaš v prostorih, v katerih se zbira preveč ljudi. Tukaj pride do večje koncentracije in seveda do lažjega prenašanja virusa. Če govorimo o sprehodu v naravi, je za zdravje še priporočen. Bistveno je razumeti, da se je treba izogibati vseh priložnosti, ki dovoljujejo, da se virus prenaša. To je tudi smisel tega zaprtja in stroge pazljivosti, da se omeji širjenje tega virusa.  /MČ 

16.03.2020

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!