S smehom v cvetoče pomladne dni

Čeprav v teh vsesplošno kriznih časih preživlja tudi kultura hude stiske, so se prireditelji trijezičnega festivala komičnega gledališča Komigo, Kulturni dom Gorica, kulturna zadruga Maja iz Gorice, ob sodelovanju Kulturnega doma Nova Gorica in še drugih slovenskih in italijanskih ustanov ter pod pokroviteljstvom Fundacije Goriške hranilnice, odločili, da ponudijo tudi v tokratni sezoni pester program te edine tovrstne gledališko-glasbene ponudbe v zamejstvu in širšem slovenskem prostoru. Povpraševanje po tem nizu predstav je vedno živo – njegovo priljubljenost lahko razberemo iz števila abonentov, ki je vselej nihalo med 240 in 260 gledalci. Kot je povedal ravnatelj Kulturnega doma Igor Komel na tiskovni konferenci, ki je bila v prostorih KD v ponedeljek, 18. marca 2013, je letošnji Komigo jubilejni. Naštel bo namreč že deset uspešnih sezon in letos bo ta niz, ki vabi k sprostitvi pod geslom Smeh je najboljša terapija na svetu, imel predznak solidarnosti z vsemi kulturnimi ustanovami in ustvarjalci nasploh. Prav kultura je namreč tista, ki nas v teh časih finančno-gospodarske, predvsem pa krize vrednot lahko strezni in nam pomaga prebroditi težave, in sicer s skupnimi močmi. Goriški občinski odbornik za kulturo Ziberna je pred časom dejal, da je na Goriškem preveč kulturnih prireditev, okrog 1500. Komel pa si želi, da bi jih bilo še enkrat toliko in da bi bili vanje vpleteni predvsem mladi, da bi se zaradi tesnobe ob neznankah prihodnosti ne zapirali vase, ampak se tudi znali vključevati v kulturno dogajanje.
O pomenu sodelovanja med ustanovami v sedanjem hudem času je spregovorila tudi direktorica Kulturnega doma v Novi Gorici, Pavla Jarc, ki je bila prisotna na tiskovni konferenci, ker je ta novogoriški hram že dolgo let soudeležen pri Komigo, na splošno pa se med ustanovama že veliko let prepletajo bogati stiki, predvsem na glasbenem in likovnem področju.
Kot veleva že ustaljena navada, bo Komigo ponudil v pogled šest predstav, od katerih bodo štiri v slovenskem jeziku, ena v italijanščini, druga pa v mešanici italijanščine in furlanščine. Nekaj povsem novega pa sta dve predstavi izven abonmajskega sklopa. Komigo se bo za eno “preselil” v Števerjan, v dvorano KD Briški grič na Bukovje, kjer bo Tik Tak teater iz Gorice v režiji Roberta Cotiča uprizoril Pravljice (za odrasle) , ki je bila premierno uprizorjena konec oktobra lani kot produkcija tega komičnega festivala. Predstava bo v petek, 19. aprila, ob 20.30. V petek, 17. maja, pa bo v sodelovanju z večstopenjsko srednjo šolo I. Trinko iz Gorice in večstopenjsko šolo iz Doberdoba komični muzikal za otroke Mojčin lepi svet, v režiji Alice in Kajetana Čopa, namenjen šolarjem iz Goriške.
Abonmajski program Komigo se bo začel v sredo, 3. aprila 2013, z muzikalom Ljubim te, spremeni se (produkcija Prospot d. o. o. Radovljica, v režiji Gašperja Tiča. V njem nastopa tudi Danijel Malalan, dramski igralec doma iz Trebč, pred leti član SSG Trst. Moped show v živo, v režiji Romana Končarja, bo prevetril torkov večer, 16. aprila; prvič bo pri nas v gosteh Tone Fornezzi. Igralka Marina De Juli, ki je pred časom s svojim živahnim izvajanjem že osvojila gledalce Komigo, bo v četrtek, 9. maja, predstavila delo Daria Foja Johanna Padana a la Descoverta de le Americhe. V ponedeljek, 20. maja, bo večer čarovnije Magicamente… ridere…; v goste bodo prišli čarodeji iz Koprivnega. Igralka in klovnesa, ki sodeluje tudi z “rdečimi noski”, Eva Š. Maurer, bo v četrtek, 30. maja, uprizorila delo Moja nit je rdeča v režiji Maje Dekleva Lapajne (produkcija DRGI in Cankarjev dom). V petek, 14. junija, se bodo abonenti Komigo sprostili ob glasbi in smehu s ponudbo Transkomigo Glasba in smeh brez meja. Ob kvartetu Gorni Kramer in Martini Feri bodo nastopili Boris Devetak, Andro Merku’, Robert Cotič in še drugi. Vse napovedane predstave bodo v goriškem Kulturnem domu ob 20.30.
Abonma za šest predstav znaša 50 evrov, redni, 40 evrov pa znižani (študenti, upokojenci, brezposelni, abonenti SSG), Vpis abonmaja je možen do 3. aprila. Vstopnice so letos cenejše: 12 evrov (lani 15 evrov), redne, 8 evrov (lani 10 evrov) znižane.
Prepustite se smehu ob solidarnostnem Komigo 2013 z geslom Kultura je povsod doma!
IK

Gorica: Kulturni dom / Komigo 2013

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme