S polžkom Gogom bodo malčki spoznavali obe mesti

Piše: Kat

Gorica Predstavitev nove publikacije

Izšla je prva publikacija v sklopu projekta GO! 2025. Gre za dvojezično knjižico z naslovom Spoznajmo Gorico in Novo Gorico s pobarvanko, ki so jo avtorici Barbara Sturmar in Federica Bello ter ilustratorka Paola Scibilia predstavile v petek, 10. novembra, v Trgovskem domu v Gorici.

Barbara Sturmar je pojasnila, da je bilo pisanje knjižice pravi izziv, s sodelavkama se je namreč dve leti trudila, da so s skupnimi močmi napisale in z nežnimi ilustracijami opremile zelo prikupno knjižico, pobarvanko za otroke in njihove družine, ki je lahko zanimivo izhodišče za spoznavanje glavnih lepot Gorice in Nove Gorice. Knjiga je že na voljo v knjigarnah in knjižnicah v obeh mestih. Gre za zgodbico polžka z imenom Gogo, ki malčke popelje skozi odkrivanje kulturnih, zgodovinskih, naravnih in kulinaričnih značilnosti obeh mest. Za izdajo knjige je poskrbela založba Edizioni Chartesia iz Trevisa, na predstavitvi pa je bil prisoten tudi založnik Christian Ronchin, ki je dejal, da je s tem delom začel novo zbirko knjig za otroke, ki bo posvečena raznim italijanskim mestom. Po besedah Tržačanke Barbare Sturmar se Goričani premalo zavedajo, da nudi mesto veliko priložnosti, Federica Bello, profesorica na slovenskih višjih šolah v Gorici, pa je opozorila na trud, ki sta ga s sodelavko vložili v pisanje in prevajanje zgodbe, verzov, primernih za najmlajše. Pri pisanju sta izhajali iz elementov, ki so skupni obema mestoma. Poudarili sta, da ni bilo lahko najti krajev, ki ne bi bili povezani z zgodovino nasilja ob naši meji, obenem pa otrokom nista želeli lagati, “saj si tega ne zaslužijo”. Mladi bralci bodo zato lahko sledili poti, ki jo je začrtal mali polžek Gogo (ime združuje začetni zlog obeh Goric). Gogo sledi meji, ki je otroci ne občutijo tako kot njihovi starši in nonoti. “Izbrali sva otroško občinstvo, saj moramo začeti pri koreninah. Meja je ostala v naših glavah, otroci je nimajo in polžja sled je le spomin nanjo,” sta razložili avtorici.

Knjižico sta pohvalila tudi župan Rodolfo Ziberna in svetnik za kulturo na goriški občini Fabrizio Oreti. Slednji je poudaril, da je tokrat najmlajša starostna skupina prvič vključena v dejavnosti v sklopu projekta GO! 2025, ki je izdajo publikacije podprl. Pred predstavitvijo so se avtorice mudile tudi na delavnici v Feiglovi knjižnici: otrokom 4. in 5. razreda Osnovne šole Otona Župančiča iz Gorice so s pomočjo Goga predstavljale svojo knjigo, vodnik po Gorici in Novi Gorici, ki z igrivim tonom, kakovostnimi ilustracijami in dvojezičnim besedilom posreduje tudi najmlajšim vrednote spoštovanja, prijateljstva in medsebojne izmenjave “čezmejnih” izkušenj.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme