Ryanair odpira novo bazo v Ronkah

Piše: Kat

Izjemna priložnost za letališče in celotno Deželo FJK

Irska nizkocenovna družba Ryanair odpira dve novi bazi v Italiji. Ena bo na jugu, v mestu Reggio Calabria, druga pa na severu Italije, na letališču v Ronkah v Furlaniji – Julijski krajini – skupaj bo tako v Italiji 19 baz nizkocenovne letalske družbe. Ronško letališče Trieste Airport je lani podrlo potniški rekord s 930.000 potniki, v letošnjem letu pa namerava prebiti milijonski prag – ciljajo na 1,3 milijona potnikov! – saj se seznamu destinacij, do katerih bo mogoče poleteti iz Ronk, z aprilom pridružujejo nove: Berlin, Pariz in Krakov, poleg decembra že napovedanih Brindisija in Seville.

Novico so javnosti predali v četrtek, 25. januarja, na srečanju v Trstu. Spregovorili so izvršni direktor Ryanaira Eddie Wilson, finančni direktor irske družbe Jason McGuinness, predsednik deželne vlade Massimiliano Fedriga in izvršni direktor družbe Trieste Airport Marco Consalvo. Novost bo nedvomno prinesla velike koristi celotni FJK in Wilson je napovedal, da bodo v kratkem razkrili še eno novo povezavo. Dejal je, da je bil odločilen faktor za izbiro Ronk za novo bazo izničenje dodatne občinske letališke pristojbine, za katero se je odločila deželna vlada FJK: “S tem je tržaško letališče postalo eno izmed najbolj konkurenčnih in Ryanair se je takoj odzval na to potezo.”

Po besedah guvernerja Massimiliana Fedrige predstavlja izbira družbe Ryanair izjemno priložnost za gospodarski in turistični razvoj FJK: “To je prednost za našo deželo, ki temelji na dobrem izvajanju avtonomije, saj smo zaradi izničenja t. i. dodatne občinske letališke pristojbine, ki bremeni letališča, ustvarili ugodne pogoje za naložbo družbe Ryanair, ki bo prav gotovo prinesla tudi nova delovna mesta.” Dodatna letališka pristojbina je pred izničenjem znašala 6,5 evra za vsakega potnika, ki je odletel z letališča, med predstavitvijo novih letalskih povezav pa je Fedriga dejal, da je deželna vlada odločila, da bo izpad davčnega priliva krila sama.

Ryanair bo investirala tudi v novo letalo B737 8-200 “Gamechanger”. Letos poleti naj bi se letalski promet na tržaškem letališču povečal za 50 % ter dosegel približno 750 tisoč potnikov. Wilson je izjavil, da bo Ryanair v FJK zaposlil 12 pilotov in druge člane letalskih posadk, na letališču pa je trenutno zaposlenih 130 ljudi. Po besedah direktorja družbe Trieste Airport Marca Consalva bo zaradi nove baze letališče svoje kadre okrepilo s 25 do 30 zaposlenimi. Seznam letalskih povezav, ki jih Ryanair nudi iz Trsta, obsega po novem deset tujih in šest internih povezav. Potrdili so vse že obstoječe povezave in za nekatere tudi povečali pogostost.

Pri irski letalski družbi so ocenili, da bo povečanje letalskih povezav v FJK ustvarilo 600 delovnih mest, Fedriga pa je še dejal, da “naša dežela postaja z novimi povezavami zanimiva destinacija za številne evropske državljane, kar je strateškega pomena, saj je brez povezav območja z naravnimi znamenitostmi ter bogato umetniško in kulturno dediščino težje obiskati. Če povezav ni, tudi zanimanja ni!”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme