Rožnovenska procesija v Barkovljah

Slovenci iz Barkovelj so prve dni oktobra v veselem pričakovanju in obenem zaskrbljeni. Pred njimi je namreč najbolj priljubljen praznik: rožnovenska nedelja. Skrbi jih, kakšno bo vreme, ali bo procesija uspela. Letos je v nedeljo, 7. oktobra, grozilo slabo vreme. Toda kakor da bi Mati Božja stegnila roko in ustavila dež: zjutraj je na bližnjem Kontovelu deževalo, v Barkovljah pa ne. Ob 8. uri je msgr. Franc Vončina bral sv. mašo ob lepo okrašenem kipu Kraljice rožnega venca. Pod vodstvom gospe Eve Scheimer Storchi se je sedem gospe potrudilo, da je spletlo lep bel venec, ki v obliki obrnjenega U obkroža velik Marijin kip. V procesiji ga vozijo na posebnem vozičku. Kip je med mašo na levi strani glavnega oltarja čakal, da ga po maši prestavijo na voziček. Pred kipom so se zbirale osebe v domačih ljudskih nošah. Belo oblečene deklice spremljajo kip. Letos je bilo le malo otrok v nošah, ker so nekateri imeli športne obveznosti. Pomagali so italijanski strežniki in bogoslovec, Barkovljan Davide Chesicla. Na koru so ubrano prepevali številni pevci. Vodila jih je Aleksandra Pertot. Na orgle je spremljal maestro Giuseppe Zudini.
Pri procesiji je igrala godba iz Trebč. Igrala je samo Marijine pesmi in teh je bilo mnogo. Procesija se letos ni vila ob morju zaradi nekih popravil. Šla je po Miramarskem drevoredu do vodometa. Tam so se ustavili, molili, peli in tudi godba je zaigrala, tako da se je slišalo po vseh Barkovljah. Vračali so se po isti poti. Na malem trgu pred cerkvijo pod košatima lipama so se spet ustavili, molili in peli. Godba je še enkrat zaigrala. Marijin kip so nesli v cerkev pred glavni oltar. Pred kipom so se poslovili od Kraljice rožnega venca še z dvema pesmima.
Nato so odšli v društveno dvorano prav vsi: godci, pevci, noše in ostali verniki. Tam jih je pričakala tako bogato obložena miza, da so se vsi najedli in še je ostalo.
Kaj pa dež? Lepo je počakal, da se je procesija končala, nato je začelo rositi. Barkovljani so se oddahnili, vsi zadovoljni, da je starodavna procesija spet lepo uspela.
Nada Martelanc

Lepa, zakoreninjena krščanska tradicija

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme