Rožni venec Ljubke Šorli

Ob Veliki noči je letos tiho prišla na knjižne police novost, ki doslej, predvsem zaradi pandemije z virusom covid-19, še ni doživela javne predstavitve.
Gre za lično oblikovano pesniško zbirko nikdar pozabljene goriške pesnice Ljubke Šorli z naslovom Rožni venec. Zbirko je uredil Igor Tuta, za fotografije, grafično oblikovanje in prelom je poskrbela Tanja Tuta, lektorirala pa je Vera Tuta Ban; založila je ART Alenka Rebula Tuta s. p., Komen, knjigo pa so natisnili v tiskarni Mljač v Divači.
“Ozri se k meni, o Devica mila,
In daj, da bi vse dni Boga ljubila”, so verzi, ki krasijo naslovnico in govorijo o globoki veri Ljubke Šorli, ki je veliko pretrpela zaradi mučeniške smrti moža, Lojzeta Bratuža, ki so ga fašisti v Podgori zastrupili, in kasneje v Vili Triste v Trstu, kjer jo je fašistična Collottijeva banda mučila, a tudi sicer, saj je sama v težkih razmerah vzgajala dva majhna otroka, Lojzko in Andreja.
“Pesnica Ljubka Šorli – Bratuž si ni postavljala veliko vprašanj v življenju o tem, kar uči krščanska veroizpoved. Marijino in Jezusovo življenje je sprejela, kot sprejme vsaka nevesta in mati življenje svoje družine. Kljub temu so ostale v nazareški hišici in v Bratuževi družini skrivnosti, ki jih ne more razvozlati ne modrijan ne zgodovina, a le srce in poezija. Pesnica je te skrivnosti izlila v verze…. ”, je napisal v uvodu v poezije Ljubke Šorli Rožni venec vikar za Slovence goriške nadškofije g. Karlo Bolčina, ki je tudi dodal: “Splet sonetov rožnega venca je poetični odgovor Ljubke Šorli na Marijina, Jezusova in apostolska doživljanja prve Cerkve, o katerih Sveto pismo sicer precej natančno pripoveduje, a jih obenem pušča v objemu skrivnosti”. G. Karlo Bolčina tudi zapiše, da verzi Ljubke Šorli “ostajajo polni občudovanja, spoštovanja in bogozorenja”.
Avtor spremne besede poezijam Ljubke Šorli ugotavlja, da je Ljubka Šorli “izrazila svojo globoko vero skozi petnajst skrivnosti rožnega venca (papež sv. Janez Pavel II. je tem dodal še pet – svetle skrivnosti) v dneh vzhajajočega sonca”.
Po koncu svetovne vojne je goriška pesnica napisala svoj Rožni venec, a pri tem je “ohranila dostojanstven odnos do vsega, kar je osebno krivično in ponižujoče doživela, vse izročila v roke Najvišjega in Njemu zaupala pravično razsodbo. Bogu v čast, nam v poduk, vsem ljudem dobre volje v opomin”.
Tanja Tuta je knjigo poezij Rožni venec odlično opremila, tako z vinjetami kot tudi s fotografijami, ki niso kričave in ne moteče, pravzaprav so zaradi dovršenega tiska imenitne grafične umetnine, ki dopolnjujejo vsebino.
Knjigo poezij Rožni venec zaključuje zapis urednika Igorja Tute, ki nosi naslov Ko molitev postane pesem. V njem Tuta že takoj na začetku pove, da je bila Ljubka Šorli globoko verna oseba, opiše njeno tragedijo, ko ji fašisti zverinsko umorijo moža, kar je za mlado Ljubko Šorli tudi velika verska preizkušnja, kar je napisala v pesmi Odmevi iz ječe leta 1944:
“Zakaj si toliko mi dal gorja,
Neskončni Bog, ki si dobrota sama?
Kako sem bala se, da bo med nama
Nastal prepad brez konca in meja’”.
Igor Tuta nam pove, da je pesnica našla izhod prav v globoki veri: “Pri tem pa ji je bil najbližji prav lik Marije, Jezusove matere, ki je tudi sama doživela tragedijo sinove smrti. A ni obupala. Nasprotno. Postala je univerzalni zgled za vero, upanje in ljubezen. Božji materi Mariji je Ljubka Šorli zaupala vse svoje življenje in delo”.
Nadalje Igor Tuta pove, da je pesnitev Rožni venec nastala takoj po drugi svetovni vojni, saj je “Ljubka Šorli pesmi spesnila v letih 1945 in 1946. Ta njen splet je zaključena celota, kot je zaključena celota recimo sonetni venec, le da nima tistih ustaljenih pravil prepletanja verzov, ki so značilni zanj. Ljubka je v svojem življenju napisala dva sonetna venca, prvega leta 1955 z naslovom Venec spominčič možu na grob v spomin na pokojnega moža Lojzeta, drugega leta 1966 z naslovom Neizpovedana ljubezen do smrti svoje ljubljene mame Alojzije”.
Igor Tuta je v knjigo Rožni venec uvrstil tudi zapis Alojza Rebule o rožnem vencu, ki ga je bil v svoji rubriki Credo objavil leta 2015 v Družini.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme