Romanje “Marije, ki je blizu”

Piše: DD

Ob 190. obletnici prikazanja sv. Katarini Laboure

Dne 27. novembra 1830, torej pred 190 leti, se je v kapeli hiše usmiljenih sester v Parizu prikazala Marija novinki Katarini Laboure. V rokah je držala majhno zlato oblo s križem, ki predstavlja ves svet in vsakega človeka posebej. Iz njenih rok so izhajali žarki milosti, ki jih razliva na ljudi. Sveta Mati je mladi redovnici iz vincencijanske družine naročila, naj da kovati svetinjo, preko katere bi tisti, ki bi jo nosili, prejemali obilne milosti. Svetinja se je kmalu začela širiti po Evropi in Ameriki in so jo zaradi številnih uslišanj začeli imenovati čudodelna.

190. obletnice so se spomnile tudi Marijine sestre, saj so bila prva dekleta, ki jih je v drugi polovici 19. stol. začela zbirati ustanoviteljica s. Leopoldina Brandis, izmed Otrok Brezmadežne, zato je čudodelna svetinja ostala za Marijine sestre pomembno sredstvo milosti.

Ob okroglem jubileju je s 1. decembrom začel romati po Italiji kip Marije čudodelne svetinje. Pobudo za romanje je dala družina sv. Vincencija Pavelskega, ki vernike tudi na tak način poziva k zaupanju, saj je Marija s. Katarini položila na srce tudi besede: “Jaz bom z vami, zaupajte … Zaupajte, ne bojte se, jaz bom z vami.” Marijin kip bo romal do 22. novembra 2021, pri tem pa bodo upoštevali vse potrebne varnostne ukrepe. Ne načrtujejo srečanj ali množičnih prireditev, ampak želijo pokazati, da je Marijina podoba blizu skupnostim, ki doživljajo stiske: na krajih trpljenja, v bolnišnicah, v domovih za ostarele, centrih za pomoč ubogim. Kot poroča Radio Vatikan, želi biti romanje svete podobe znamenje bližine Marije, Matere Cerkve, ljudstvu, ki trpi in je ranjeno zaradi epidemije koronavirusa. Romanje – oz. nekak misijon – je izraz ‘Marije, ki je blizu’, v popolni preprostosti, je za Radio Vatikan povedal koordinator dogodka, p. Valerio Di Trapani. “Na ta način Marija nadaljuje misijon, ki se je začel s prikazanji leta 1830: Devica obišče svoje ljudstvo, ga blagoslovi in nas spominja, da bo vedno z nami. To je rekla pred 190 leti sv. Katarini Laboure in verjamemo, da to govori še danes”. In še: “Današnji čas preizkušnje je priložnost, ko lahko znova rečemo, da je Bog z nami.” Začeli so v Rimu, nato bodo šli v Kampanijo, Kalabrijo, na Sicilijo in v Apulijo, zatem pa še v vse druge italijanske dežele, ki z navdušenjem sprejemajo to povabilo.

Ob navzočnosti vrhovnega predstojnika Misijonske družbe p. Tomaža Mavriča in majhne delegacije, ki organizira romanje, je 11. novembra blagoslovil kip Marije čudodelne svetinje sam papež Frančišek.

Preberi tudi

Živeti v Bogu in iz Boga

Kristjani in družba

Trije modri in stik planetov

Kristjani in družba

Božično obdobje z glasbo

Tržaška

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme