Roman Črni obroč tudi kot zvočna knjiga RTV Slovenija

Roman Marija Čuka Črni obroč, ki ga je založba Mladika poslala v javnost sredi aprila v polnem razmahu pandemije covida-19, je v le poltretjem mesecu postal knjižni hit tega časa. Leposlovno delo opisuje okoliščine pred požigom tržaškega Narodnega doma in sam požig, po dozdajšnji oceni kritike je napisan v iskrivem in tekoče berljivem slogu z izbranim besediščem in žanrsko večplastnostjo, ki bralcu ne pusti do diha, saj ga ujame v svoj vrtinec in, kot je rekel v Gabrovcu prvi predsednik vlade samostojne Slovenije Lojze Peterle, delo je tako mojstrsko, da bralec nosi Trst še dolgo v sebi. Črnemu obroču je ves slovenski kulturni in medijski prostor namenil veliko pozornost, največji časopisi (Delo, Večer in Dnevnik) so mu posvetili cele strani, kar velja tudi za revije medtem ko so avdiovizualni mediji pripravili zvočna in slikovna poročila, na sporedu pa bodo v prihodnjih tednih še televizijske oddaje o avtorju in romanu.

Od danes (3. julija) bo roman Črni obroč zagledal luč tudi v zvočni obliki. Javni zavod RTV Slovenija bo delo v dnevnih polurnih nadaljevanjih predvajalo ob 19. uri na svojem tretjem sporedu, programu ARS. S tem bo knjiga založbe Mladika razveselila tudi širok krog radijskih poslušalcev in jim posredovala umetniško interpretacijo. Črni obroč je za Radio Slovenija režiral Alen Jelen, glasovno in vsebinsko pa ga oblikuje članica SNG Nova Gorica, dramska igralka Patrizia Jurinčič Finžgar ob glasbeni opremi Darje Hlavka Godina in s tonskim mojstrom Urbanom Grudnom. Roman bo izšel tudi kot zvočna knjiga v produkciji ZPK RTV Slovenija.

Zaradi velikega zanimanja za Čukov roman Črni obroč so se pri tržaški založbi odločili za še eno potezo. Kljub visoki nakladi prve izdaje knjige so se odločili, da delo ponatisnejo, ker je povpraševanje veliko. V prihodnjih dnevih bodo roman predstavili v številnih krajih in celo v mednarodnem okolju.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme