Rock opera Jesus Christ Superstar v Ljubljani!

Londonska produkcijska hiša Bronowski Production se po lanskoletnem gostovanju z muzikalom Hair vrača na Festival Ljubljana. V Križankah bodo med ponedeljkom in soboto, od 20. do 25. avgusta torej, vsak večer ob 20.30 predstavljali novo produkcijo kultne rock opere Jesus Crist Superstar, ki je pod taktirko režiserja in koreografa Mykala Randa nastala posebej za festival.

Muzikal oziroma rock opero je ustvaril britanski tandem, ki ga sestavljata tekstopisec Tim Rice in skladatelj Andrew Lloyd Weber. Premiera je bila leta 1971 na Broadwayu in leto pozneje še na londonskem West Endu, muzikal pa je postal eden najbolj gledanih v zgodovini obeh osrednjih središč tovrstnega glasbenega gledališča. Tandem se podpisuje še pod tri uspešne muzikale: Evito, Mačke in Fantom v operi.

Jesus Christ Superstar se dogaja okoli leta 30 po Kristusu v Jeruzalemu in opisuje zadnji teden Kristusovega življenja po odločitvi velikih judovskih duhovnikov, da mora umreti na križu. Muzikal se osredotoči na odnos med Jezusom in njegovim izdajalcem, Judo Iškarijotom. Kostumi bodo tokrat zgodovinski za razliko od hipijevskih iz znane filmske ekranizacije režiserja Normana Jewinsona iz leta 1973.

Med nastopajočimi bo po poročanju Slovenske tiskovne agencije 30 umetnikov, ki ustvarjajo na West Endu. Jezusa bo utelesil igralec Alex Gaumond. Kot je dejal, bo to vloga, ki ne razkrije Božje narave Jezusa in namesto nje poudarja njegovo človeško plat. “Vseskozi pa sem imel v mislih, da je Božji sin. Je brez greha, sicer se ujezi in izgubi potrpljenje, vendar to izhaja iz želje, da bi ljudem povedal resnico in jih opomnil na zmoto,” je še dodal Gaumond.

“Verjetno je malo vlog in likov, ki se dobro zavedajo, kakšna pot jih čaka. Muzikal Jezusa prikazuje tudi kot ljubečega do apostolov in Marije Magdalene. Dober občutek je zabrisati meje v pojmovanju Jezusa kot brezgrešnega,” je pred petkovo vajo še povedal Gaumond, ki je navdušen nad postavitvijo na letnem odru in Križankami kot prizoriščem.

Marija Magdalena bo za šest večerov postala igralka Portia Emare, ki se je občinstvo iz Križank spomni po vlogi Sheile iz lanskoletnega muzikala Hair. “Marija Magdalena je kompleksen lik, lahko bi bila pet različnih oseb, združenih v eno vlogo. Je prostitutka, polna demonov, materinska figura, predana Jezusova učenka in njegova simpatija. Predstava nakazuje, da je zaljubljena vanj na romantičen in duhoven način,” je še povedala Emarejeva. Režiser Rand obljublja, da se bo zgodba o zadnjih dneh Jezusovega življenja občinstva zelo dotaknila in jih – tako kot njega samega – na koncu mogoče pripeljala celo do solz.

Juda Iškarijota bo zaigral Ian Virgo. “Drži, da je zgodba prikazana nekako skozi oči Jude Iškariota. Rad bi verjel, da se občinstvo identificira z njegovo vlogo in razume njegova dejanja. Po svojih najboljših močeh se namreč trudi za tisto, za kar misli, da je prav,” je poudaril Virgo. Muzikal ima sodoben poudarek, opozarja na kulturo, ki je obsedena z zvezdništvom, denarjem in pohlepom, je še dodal Rand.

Po njegovih besedah muzikal v najrazličnejših produkcijah ohranja priljubljenost že več kot štiri desetletja iz preprostega razloga – glasba Lloyd Webra in besedila Ricea, to je pač izjemno…

“To je brezčasna in največja zgodba vseh časov. Ni bolj priljubljene zgodbe na svetu, kot je zgodba o Jezusu Kristusu,” je sklenil Rand.

Rock opera Jesus Christ Superstar bo gostovala v okviru festivala Ljubljana kar šest večerov na odru v Križankah v Ljubljani.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme