Riba Faronika in Benečija na letošnji nagradi strega

Piše: MO

Na prvo nedeljo v juliju bodo v Rimu, tudi letos v nimfeju etruščanskega muzeja v Vili Giulii, podelili najprestižnejšo italijansko literarno nagrado strega. Zmagovalec bo okusil benevenški liker in odnesel dragoceno slovstveno priznanje, ki bo letos kar 78. zapovrstjo. Pretekli četrtek so med 80 izbranimi knjigami, ki so izšle v preteklem letu, določili dvanajsterico, iz katere bodo junija v Beneventu izbrali finalno peterico. Soočalo se bo osem pisateljic in pet pisateljev, nekateri so že bili v peterici v preteklih letih. Dan po proglasitvi v rimskem Hadrijanovem templju pa je nenadoma preminula 55-letna Ada DʼAdamo. Njena Come dʼaria, pretresljivo pričevanje o skrbi za težko prizadeto hčerko, ostaja v tekmovanju. Knjige finalistov bo prebiralo 660 članov ljudske žirije in še veliko nekdanjih finalistov ter slovstvenih izvedencev in ljubiteljev.

V Turinu pa se vzporedno odvija postopek za proglasitev letošnje nagrade strega europa v sodelovanju s turinskim mednarodnim knjižnim sejmom. Že deseto leto v maju razglasijo dobitnika nagrade med peterico evropskih književnikov, ki so v svoji državi v preteklem letu prejeli prestižno literarno nagrado in je njihovo delo prevedeno v italijanščino. Med letošnjimi finalisti je Esther Kinsky, dobitnica Kleistove nagrade in nominiranka za Deutscher Buchpreis, sicer že prejemnica drugih pomembnih literarnih nagrad. Njena knjiga Rombo v prevodu Silvije Albesano za Iperboreo (Kleistova nagrada) je posvečena Benečiji in potresu, ki jo je prizadel 6. maja leta 1976. Rombo se navezuje na gromovito bobnenje, ki je napovedalo in spremljalo uničujoči sunek. Avtorica, navezana na Benečijo in njene ljudi, opisuje trajne posledice, pa tudi ohranjanje naravne lepote in ljudskega izročila Beneške Slovenije. Naslovna beseda izpade tako tudi kot povzročiteljica zemeljskega pretresa, za katerega velja pri Furlanih odurni velikan Orcolàt pod hribom sv. Simeona pri Pušji vesi in Bordanu, pri Slovencih pa riba Faronika. Potres nastane, ko brhka jadranska sirena premika in zaganja svoja ribja repa.

Riba Faronika pa je tudi naslov knjige, objavljene ob 40-letnici potresa. Center Nediža je na zasedanju posredoval pričevanja o potresu, inž. Peter Suhadolc pa uredil filatelistično razstavo.

Za zmagovalko ali zmagovalca priznanja strega europa bomo izvedeli 21. maja, že prej, od 19. maja, pa se bo peterica izbranih finalistov predstavila turinskemu občinstvu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme