Revija Zlata grla je stopila v odrasla leta

Spet so se odprla vrata v “svet mladinskih not”: Prosvetno društvo Vrh Sv. Mihaela je namreč v sodelovanju z Združenjem cerkvenih pevskih zborov iz Gorice prejšnjo nedeljo, 15. aprila, priredilo že 18. srečanje slovenskih otroških in mladinskih pevskih zborov Zlata grla, ki je v zadnjih letih postalo žlahtna roža v gumbnici vrhovskega društva.
Revija je stopila v odrasla leta, je v pozdravnem nagovoru dejala društvena predsednica Karen Ulian, ki je poudarila, da se je od prve izvedbe do danes marsikaj spremenilo. Razpis, ki sledi zahtevam naših zborov, se zgleduje po državnih tekmovanjih, z letih se obnavlja in posodablja. Organizacija revije, ki je na začetku potekala na vasi, letos pa je v veliki dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici povezala kar 20 zborov, terja veliko dela; čeprav je zraven razmeroma malo ljudi, vsak odbornik in član dobro ve, kaj mora narediti. Zlata grla so sad truda, vztrajnosti in požrtvovalnosti, pa tudi “ljubezni do otrok, petja in zborovstva”. Letošnji zbori so prišli iz goriške in tržaške pokrajine, Benečije in Slovenije. Tako številčna srečanja so prirediteljem v ponos in veselje ter jim dajejo energijo, da se iz leta v leto zaženejo v pripravo lepega praznika otroškega petja. Nastop na revijskem delu pomeni za nekatere zbore že redno delovanje; številni pa se žal otepajo tekmovalnega dela. In vendar, je poudarila predsednica, “naša Zlata grla niso tekmovanje kompetitivnega značaja”. Nastala so iz potrebe zborov, da bi dosegli boljšo kakovost, in iz potrebe zborovodij, da bi z nastopom razumeli, na kakšni ravni je zbor. “Zaradi tega so prav vsi zbori primerni za tako tekmovanje”, je še dejala Karen Ulian, ki je pozvala vse dirigente, naj drugič izkoristijo dragoceno priložnost in se opogumijo. Ideja o tekmovanju razveseli otroke, ki začutijo zaupanje dirigenta in odgovornost ter dajo vse od sebe. Kdor je spremljal nedeljsko zborovsko srečanje, ki ga je povezovala Sanja Vogrič, lahko le potrdi, kar je povedala predsednica: marsikateri zbor, ki je nastopil v revijskem delu, bi se lahko odlično izkazal tudi v tekmovalnem.
Revijskega dela so se udeležili OPZ Vrh Sv. Mihaela (dir. Karen Ulian), OPZ Rupa-Peč (dir. Zulejka Devetak), Mali OPZ F. B. Sedej iz Števerjana (dir. Martina Hlede), OPZ Mali veseljaki iz Doberdoba (dir. Mateja Jarc), OPZ Mali Briški slavčki iz Števerjana (dir. Valentina Cibic), OPZ Waldorfska šola Primorska (dir. Michela De Castro), OPZ Pet pedi iz Nabrežine (dir. Mirko Ferlan), Otroška pevska skupina “Z ul’ce” iz Mačkolj (dir. Breda Sosič), OPZ Mali lujerji iz Špetra (dir. David Klodič), Mladinska pevska skupina Vihar z Vrha Sv. Mihaela (dir. Mateja Černic), Mladinska pevska skupina Igo Gruden iz Nabrežine (dir. Mirko Ferlan) in MlPZ F. B. Sedej iz Števerjana (dir. Martina Hlede).
Ob koncu je žirija, ki so jo letos sestavljali Maja Cilenšek, Lucija Lavrenčič Terpin in Denis Monte, v prisotnosti predstavnikov organizatorjev, dirigentov in predstavnikov zborov razglasila rezultate tekmovanja, ki se je začelo v zgodnjih popoldanskih urah, in podelila odličja. Tokrat je v štirih starostnih kategorijah nastopilo osem zborov. V kategoriji malih otroških zborov sta Mali OPZ KD Sovodnje (dir. Valentina Nanut) in OPZ vrtca Anton Fakin na Colu (dir. Silva Perčič) prejela srebrno priznanje, OPZ Škrjančki OŠ Franceta Bevka iz Tolmina (dir. Barbara Kovačič) pa zlato priznanje z odliko. V kategoriji otroških zborov je OPZ Emil Komel iz Gorice (dir. Damijana Čevdek Jug) prejel zlato priznanje, OPZ KD Sovodnje (dir. Valentina Nanut) bronasto priznanje. Združeni mladinski zbor glasbene šole in OŠ Antona Žnideršiča iz Ilirske Bistrice (dir. Elena Sedmak) je prejel srebrno priznanje prav tako kot Dekliški pevski zbor Igor Gruden iz Nabrežine (dir. Mirko Ferlan). Posebno priznanje za najboljšo klavirsko spremljavo je prejela Urška Fon, ki je spremljala OPZ Škrjančki iz Tolmina. Mladinski pevski zbor Emil Komel iz Gorice (dir. Damijana Čevdek Jug) je prejel zlato priznanje z odliko, zraven pa še posebno priznanje za najboljši izbor programa, posebno priznanje za najboljšo izvedbo slovenske umetne skladbe in posebno priznanje za najboljši zbor tekmovanja.
Tik pred nagrajevanjem je Maja Cilenšek v imenu žirije (…) DD

(Cel zapis v tiskani izdaji)

Gorica / 18. srečanje otroških in mladinskih pevskih zborov v organizaciji Prosvetnega društva Vrh Sv. Mihaela

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme