Tržaška

Revija utrjuje našo kulturno identiteto

Revija utrjuje našo kulturno identiteto

Slavnostni koncert “zlate” Primorske poje

V nedeljo, 3. marca 2019, so v Avditoriju v Portorožu s slavnostnim koncertom proslavili 50. obletnico revije Primorska poje. Jubilejnega praznika se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Izrazil je čestitke vsem organizatorjem in kulturnim delavcem, ki so v 50 letih gojili in ohranili tradicijo slovenskega zborovskega petja v Sloveniji in Italiji. Revija je za zgled na državni ravni in utrjuje našo slovensko kulturno identiteto. Ima tudi mednarodni pomen, saj od nastanka povezuje Slovence iz matične države s Slovenci izven nje, je poudaril Pahor, ki je predsedniku Zveze pevskih zborov Primorske Antonu Balohu izročil zahvalo predsednika Republike reviji Primorska poje: za krepitev tradicije zborovskega petja, ohranjanje slovenskega narodnega izročila in krepitev sožitja med slovenskim in italijanskim narodom, a tudi z avstrijskim in hrvaškim.
Primorska poje povezuje v kulturi, besedi in pesmi, to je bila od nekdaj vodilna misel organizatorjev, je povedal Baloh, ki se je toplo zahvalil za priznanje, saj pomeni, da Primorska poje odlično opravlja svoje delo. “Nič nas ni v teh desetletjih ustavilo. Revija že petdesetič prižiga v primorskih Slovencih ponos, zavest in moč obstoja. Vabi starejše in mlajše pevce, večje in manjše sestave. Vsako leto se ji pridružujejo nove moči, letos kar 11 novih zborov in 11 novih zborovodij. Primorska poje raste iz želja naroda, nihče je ne zapoveduje, za nobenega ni posel in zato je še tu. Spodbuja odličnost, vztrajnost, skupnost in hkrati različnost in odprtost”.
V prvem delu slovesnega koncerta so nastopili Skupina ljudskih pevk Kulturnega društva Mandrač iz Kopra, MoPZ Anton Klančič iz Mirna in ŽePZ Ajda iz Umaga. Sledile so podelitve nagrad MoPZ Anton Klančič, MoPZ Fantje izpod Grmade, MoPZ Dragotin Kette, MoPZ Fran Venturini, MoPZ Valentin Vodnik, MoPZ Tabor, MoPZ Vasilij Mirk in Moški vokalni skupini Lijak, ki že 50 let nastopajo na reviji. Med nagrajenci je tudi zborovodja Ivan Tavčar, ki prav tako že 50 let dirigira na reviji. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

11.03.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!