Rešitev vidim v mladih, kot ste vi

Piše: Nika Devetak

Srečanje goriških višješolcev z Boštjanom Videmškom

Dolgoletni novinarski poročevalec iz kriznih žarišč ter prejemnik nagrade Slovenskega knjižnega sejma za najboljšo knjigo leta in prejemnik nagrade čuvaj/watchdog, Boštjan Videmšek, je v sredo, 9. 12. 2020, imel uro in pol dolg pogovor z dijaki četrtih in petih razredov tehniškega pola v Gorici. Tako kot šolske učne ure je tudi ta klepet potekal preko spleta, točneje preko aplikacije Google Meet.

Zamisel o srečanju se je porodila profesorici Mariji Kostnapfel, ki je dolgo časa prebirala Videmškove članke, poročila z bojišč in poslušala podcaste. Profesorica pravi: “Zdela se mi je prava izbira, ker Videmšek nudi širši vpogled v svetovno dogajanje, pa tudi v problematiko podnebnih sprememb in možnih rešitev”.

V pogovoru, ki sem ga imela z njo, me je zelo presenetil stavek, v katerem je poudarila, da je “ Videmšek eden redkih, ki išče rešitve in ne samo tarna zaradi nastale situacije; to je razvidno iz njegovih del in dosežkov”. Šola je v sklopu projekta kupila nekaj novinarjevih knjig, na pomoč je priskočila tudi Feiglova knjižnica.

Dijaki petega razreda šole J. Vega so novinarju z zanimanjem pripravili krajši sklop vprašanj. Nekatera so bila vezana na njegovo delo; na vsa je odgovoril zelo iskreno. Ko so se pojavila bolj osebna vprašanja, pa je na ta odgovoril na bolj zabaven način.

Dijaki so mu natrosili kar nekaj iztočnic. Pri tem bi se rada zaustavila pri dveh vprašanjih. “Glede prihodnosti Planeta A, torej našega planeta, ste optimist ali pesimist?” in “V življenju se ukvarjate tudi s športom, in sicer predvsem s tekom, z maratonom. O tem ste napisali knjigo. Kaj vam pomeni tek in ali je morda v kaki povezavi z vašimi življenjskimi odločitvami?” Na prvo vprašanje je Videmšek odgovoril, da je optimist in vidi rešitev v mladih. Mlade, ki so ga poslušali, je takole nagovoril: “Rešitev vidim v mladih, kot ste vi”, kar je pri večini poslušalcev vzbudilo pozornost.

Tudi drugo vprašanje je prav tako pomembno kot ostala, predvsem v teh časih, s katerimi se danes soočamo. Govoril je o športu in kako ga tek sprosti. Omenil je, da teče ultramaraton, in to prav zato, ker čuti potrebo po svežem zraku in sprostitvi, ki mu jo nudi samo tek. Videmšek je o športu izrekel zanimiv stavek: “Preživeti dan brez športa je kot preživeti dan brez smisla”.

Želela sem se zaustaviti ob tem, saj mi je šport zelo blizu, in sicer prav tek, tako kot samemu novinarju. Menim, da je veliko zadoščenje šlišati izgovorjene osebne misli, ne da bi jih sami izustili.

Njegove besede so se me zelo dotaknile in neposredno vplivale name. V krizni situaciji, s katero se danes soočamo, je vrednost, ki jo dajemo športu in rekreaciji, bistvena za boljše počutje.

Srečanje me je zelo obogatilo, vsi dijaki smo gosta poslušali z veliko pozornostjo, saj so bile njegove izjave zelo zanimive. Menim, da je imeti možnost takih srečanj zdaj, ko smo še tako mladi in veliko vsrkamo, velika prednost, saj si tako lahko širimo obzorja in postavimo jasne cilje ter večji in bolj vizionaren pogled na svet.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme