Rešitev ni v povišanju odstrela

Tržaško pokrajinsko združenje neposrednih obdelovalcev Coldiretti je v petek, 5. oktobra, na kmetiji Pernarcich v Medji vasi priredilo srečanje o izredni škodi, ki jo povzročajo divji prašiči. Predsednik Dimitrij Žbogar in ravnatelj Ivo Bozzato sta za skupno omizje postavila predstavnike institucij, lovce in kmetovalce. Gre za “krizno” tematiko kraškega območja, saj je od neobvladljivega naraščanja populacije te divjadi odvisna usoda številnih domačinov, ki se poklicno ukvarjajo z obdelovanjem zemlje, vinogradništvom in živinorejo. Ob njihov interes se krešejo zakonski predpisi, naravovarstvene norme in trajnostni programi. Nazadnje gre za preživetje vztrajnih ljudi, ki se trudijo v “podcenjenem” ekonomskem sektorju.
Število merjascev že vrsto let strmo narašča, posledice njihovega razdejanja pa naj bi povzročale 5 milijonov evrov letne škode. Kljub številnim političnim klicem in ogorčenju obdelovalcev v zadnjih treh letih hitre rešitve na obzorju ni. Kot je povedal predsednik lovskega okraja Kras Renzo Ambrosi, je spremenjeni habitat, ki ga za 75% prekriva kraški gozd, idealen za te inteligentne živali, ki rovarijo po obdelanih površinah in se približujejo mestu. Njihov odstrel se je po zakonu v dveh letih dvignil z 250 “kosov” na lanskih 415, letos jih bodo predvidoma ustrelili 650. Za lovce in prisotne “tehnike” so to izredno visoke številke za lovsko območje, ki obsega 19 tisoč hektarjev. Intenzivno poteka faza krmljenja, ki po mnenju vaščanov vabi merjasce k “hrani” in samo slabša situacijo. Tudi Coldiretti s predstavljenim delovnim dokumentom predlaga, da bi 5. člen deželnega zakona 14/2007 razširili v smer povišanja populacije za odstrel in regulacije krmljenja na ravni dežele in pokrajine. Zagovarja poenostavitev deželnega faunističnega načrta iz treh v dve coni, kjer bi ena služila za “zadrževanje”, druga pa za “izkoreninjenje” populacije. Coldiretti podpira pooblastitev lova skozi celo noč, preložitev konca lovske sezone s 26. januarja na 28. februar in njen začetek s 15. marca na 15. april.
Mnenja so bila deljena. Občinski svetnik Maurizio Rozza ne podpira ukinitve, ampak bolj premišljeno krmo. Strokovnjaki pravijo, da okrepitev odstrela ne bi rešila problema: v Sloveniji je lov na divje prašiče dovoljen 24 ur, a njihovo število se ne manjša. Zaradi intenzivnega lova onkraj meje se merjasci selijo na Kras in Brda, kjer jih bodo letos pobili 1200. Prisotni biolog je številko primerjal z “divjo” Madžarsko. “Divji” je bil tudi Karlo Grgič, ki se s škodo samoupraviteljsko bori na območju Globojnerja. Predstavniki oblasti, med katerimi so deželni svetnik Igor Gabrovec, podpredsednik tržaške pokrajinske uprave Igor Dolenc in zgoniški podžupan Rado Milič, pozivajo k prijavljanju škode in posluževanju obstoječih obrazcev, saj drugače težave statistično ne obstajajo in jih ni mogoče dati na pogajalsko mizo.

Brez strategije za krizno vprašanje merjascev

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme