Res bogata vzgojna ponudba

Piše: Radostna puma

SZSO Gorica / Vabilo na dan odprtih vrat

Slovenska zamejska skavtska organizacija iz Gorice vabi vse radovedneže, da se ji pridružijo v soboto, 18. septembra, na krajšem srečanju, kjer bodo starejši člani predstavili skavtizem in delovanje organizacije.

Dan odprtih vrat bo potekal v vseh vremenskih razmerah na skavtskem sedežu v Gorici, na Drevoredu 20. septembra 85, od 15. do 17. ure. Srečanje je namenjeno predvsem otrokom od 3. razreda osnovne šole do 2. razreda višje srednje šole. Z različnimi delavnicami bodo udeleženci po starostnih kategorijah lahko spoznali vsaj nekatere od tipičnih dejavnosti, ki potekajo na skavtskih sestankih: pripravili bodo lesene zgradbe, pekli bodo tradicionalni skavtski kruh (twist), naučili se bodo zakuriti ogenj v različnih razmerah in se bodo preizkusili tudi v lovu na zaklad. Med tem časom pa bodo ostali voditelji staršem na razpolago za morebitna pojasnila. Pokrajinska načelnica SZSO-ja Nika Cotič je v pogovoru izpostavila, da je ideja za tako srečanje nastala z namenom, da bi se širša javnost navdušila nad skavtizmom z upanjem, da bi se na tak način delovanje lahko razširilo tudi izven goriškega mestnega središča. Nika Cotič je na kratko predstavila delovanje organizacije, ki spodbuja člane h gojenju talentov, k razvijanju kritičnega mišljenja in iskanja lastne poti. “Sestanki med letom potekajo po starostnih skupinah, t.i. vejah, znotraj katerih imajo skavti možnost, da se preizkusijo v dejavnostih, ki so primerne za njihovo starost. Skupina volčičev in volkuljic je namenjena najmlajšim članom (od 3. do 5. razreda OŠ); skavtsko pot pa potem lahko otroci nadaljujejo v vrstah izvidnikov in vodnic (srednješolci in dijaki prvih dveh razredov višje srednje šole). Starejši člani pa se potem lahko vključijo v skupnost roverjev in popotnic, v kateri imajo možnost, da se ob zaključku svoje skavtske poti odločijo za voditeljsko pot. Pri tem so predvideni izobraževalni tečaji, ki voditeljem pomagajo pri pravilnem posredovanju vrednot mlajšim članom s primernimi dejavnostmi za vsako starostno vejo,” je pojasnila Nika Cotič in dodala, da se skavti že od malih nog učijo samostojnosti in odgovornosti. V sproščenem in rednem druženju spoznavajo življenje v naravi in njeno spoštovanje, gradijo svoj odnos z Bogom in preko številnih dejavnosti pridobijo sposobnosti dela v skupini in služenja bližnjemu, je še povedala.

Pokrajinska načelnica vabi, da se jim pridružite in spoznate skavtizem, ki spremlja mladostnike na poti odraščanja v zdravem, slovenskem okolju. Pomaga jim, da postanejo odgovorni in pokončni državljani, čeprav, kot je povedal ustanovitelj skavtizma Lord Baden Powell, to večkrat predvideva krmarjenje proti toku današnje družbe.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme