Repertoar si letos zasluži 110, s pohvalo!

110, s pohvalo! S tem geslom, ki obeležuje letošnjo jubilejno sezono Slovenskega stalnega gledališča kot naslednika Dramatičnega društva v Trstu, se začenja nova sezona naše gledališke hiše. Začenja se obenem z razveseljivo novico, ki jo je na predstavitveni tiskovni konferenci v ponedeljek, 1. oktobra, najavila predsednica upravnega odbora Maja Lapornik: “Letos prvič v zgodovini našega teatra nam je uspelo zagotoviti večini naših gledališčnikov pogodbe za nedoločen čas, sicer s polovičnim delovnim urnikom. S tem smo želeli utrditi stalnost delovnega razmerja, čeprav prevelike zamude pri izplačevanju prispevkov še vedno bremenijo naš proračun”, je dejala. SSG pa bo kljub vsemu še naprej utrjevalo svojo umetniško identiteto in ob tem tudi sodelovanja na krajevni, čezmejni in mednarodni ravni.
V mali dvorani teatra na Petroniovi ulici so besedam predsednice Maje Lapornik prisluhnili predstavniki kulturnih mestnih dejavnikov in javnih ustanov. Med njimi se je oglasil tržaški župan Roberto Cosolini, ki trdno podpira neomajni položaj kulturne ponudbe tudi v času hude finančne stiske. “Res pa je, da krizna obdobja silijo v drugačne sinergije med kulturnimi ustanovami in javnimi upravami”, je dejal župan, ki je obenem zagotovil, da bo občinska uprava še naprej podpirala Slovensko stalno gledališče.
Maja Lapornik se je zahvalila dosedanjemu umetniškemu vodstvu SSG: trojica Jamnik-Verč-Kobal je namreč zasnovala osnovne smernice letošnjega repertoarja, ki ga je v sodelovanju s pomočnikom Danijelom Malalanom dokončno izpilila nova umetniška vodja Diana Koloini. Po njenem mnenju je gledališče prostor vsestranskega umetniškega dialoga, predvsem pa dialoga “med gledališčniki in občinstvom”. Kurikulum Koloinijeve priča o bogatih izkušnjah, ki si jih je na gledališkem področju nabrala po Sloveniji. Diana Koloini je doma iz Vipavskega Križa. Po zaposlitvi v gledališču v Novi Gorici in v ljubljanski Drami ter ob raznih sodelovanjih v slovenskih gledaliških hišah je bila do letošnjega leta vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa v Cankarjevem domu. Novo delovno in umetniško izkušnjo v Trstu začenja s predstavitvijo raznolike sezone, ki je skušala upoštevati široko paleto želja različnih gledalcev in bo abonentom ponovno ponudila več programskih sklopov, da si bo vsak lahko nabral osebno gledališko izkušnjo ob klasičnih besedilih, sodobnih izzivih, velikih glasbenih produkcijah, komornih kantavtorskih doživetjih, off performansih, eksotičnih, etničnih ali sodobnih plesnih sugestijah. Danijelu Malalanu je na tiskovnem srečanju pripadala naloga, da je podrobneje razčlenil abonmajsko ponudbo.
Osrčje abonmaja bodo uprizoritve Slovenskega stalnega gledališča, ki bodo nastale na temelju pomembnih koproducij ali na podlagi samostojnih projektov. Repertoar bo letos na poseben način usmerjen v razmišljanje o aktualnih temah in polpretekli zgodovini: vse to v niansah drame ali s kančkom ironije.
Sezona SSG se bo začela 9. novembra s premierno uprizoritvijo drame Vinka Möderndorferja Vaje za tesnobo v režiji mladega Jake Andreja Vojevca. Igra, ki nosi podnaslov ‘igra o današnjih dneh’, v kratkih, zgoščeno zgovornih prizorih uprizarja novodobni neoliberalni vsakdanjik, v katerem ljudje lovijo svoja življenja in prihodnost med krutostjo in banalnostjo ter željo po odrešitvi. Januarja bo na sporedu najbolj ambiciozen projekt letošnje sezone. V SSG bodo namreč uprizorili Srce v breznu-The Movie-Il cuore nell’abisso v avtorstvu Sebastijana Horvata, Luke Golca in Nataše Gaši. Večjezična predstava je zasnovana po motivih spornega italijanskega filma Il cuore nel pozzo, ki obravnava temo preganjanja istrskih povojnih beguncev. Koprodukcija SSG, Kraljevskega pozorišta Zetski dom iz Cetinj in Mednarodnega festivala uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto je svojevrsten gledališki projekt, ki uprizarja zakulisje s prizorišča snemanja filma. Režiser bo Sebastijan Horvat, eden vidnejših slovenskih režiserjev srednje generacije in profesor na AGRFT.
Med vidnejše evropske dramatike današnjega časa spada Katalonec Jordi Galceran, avtor komedije Burundanga, ki jo bo SSG uprizorilo marca v režiji Nenni Delmestre. Burundanga je ime mamila, ki človeka privede do tega, da govori čisto resnico. Uporabi ga ženska, ki bi se rada prepričala, da jo izbranec resnično in globoko ljubi. Mesec maj bo zaznamovalo sodelovanje z ljubljansko Dramo pri koprodukcijski uprizoritvi igre Še vedno vihar (Immer noch sturm) Petra Handkeja. Vsebina novega besedila avstrijskega pisatelja, ki jo bo na oder postavil Ivica Buljan, se dotakne teme manjšinske identitete na avstrijskem Koroškem na prodoren, doživet, oseben način, saj predstavlja življenjski lok slovenske družine v Podjuni.
Sezona se bo končala maja z dodatno predstavo pod zvezdnatim nebom na odprtem. Režiser Igor Pison bo namreč uprizoril “songspiel” Bertolta Brechta in Kurta Weilla, ki nosi naslov Mahagonny. Igralci in instrumentalisti bodo na različnih prizoriščih posredovali Brechtove bodice in Weillovo opojno glasbo.
Osnovni abonmajski program bo decembra ponudil tudi gostujočo predstavo Špas teatra, in sicer komedijo po vohunskem trilerju 39 stopnic Alfreda Hitchcocka v režiji Jaše Jamnika. Vsi abonenti si bodo lahko prav tako decembra ogledali še nagradno predstavo Konec dober konec, ki je nastala v režiji Alessandra Marinuzzija kot skupni projekt Slovenskega stalnega gledališča in Stalnega gledališča FJK Il Rossetti v obliki gledališkega laboratorija: ta je nastal na pobudo zavoda Enfap.
Letošnji trije izbirni programi vsebujejo vsak po štiri gostujoče uprizoritve. Zeleni program je opremljen z italijanskimi nadnapisi, Modri in Rdeči program pa sta brez nadnapisov. Modri izbirni abonmajski sklop bodo meseca decembra odprli eksotični vtisi baletne predstave Veter z vzhoda ansambla Royal Mongolian Ballet. Februarja bo biografska drama o goriškem slavčku v izvedbi SNG Nova Gorica Kdor sam do večera potuje skozi svet. Neda R. Bric je prehodila življenjsko pot Simona Gregorčiča v zgodbi o vzponih in padcih človeka, globoko razmišljujočega in še globlje čutečega do vsega, kar ga obdaja.
V vsakem abonmajskem sklopu bo prostor tudi za različne zvrsti glasbe, v tem primeru bo februarja kantavtorski solo večer z Vladom Kreslinom. Zeleni program se bo končal marca 2013 z nova koreografijo Edwarda Cluga Hommage a Stravinsky ob 130-letnici njegovega rojstva.
Zeleni program se bo začel decembra v duhu sodobnega plesa s predstavo comPASSiON koreografinje Kjare Starič. Decembra bo na sporedu predstava Proti severnemu vetru v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj in režiji Alena Jelena. Sodelovanje z Glasbeno matico bo obogatilo abonmajski sklop z velikim dogodkom v Cankarjevem domu v Ljubljani, ko bodo uprizorili opero Leteči Holandec Richarda Wagnerja. Za ljubitelje strastnih sredozemskih čustev in barv se bo sklop končal marca z gostovanjem ansambla FlamenQueVive s predstavo Pinturas . Vezna nit Rdečega abonmajskega sklopa bodo off-predstave, avtorski projekti različnega značaja. Predstava Amado mio Slovenskega mladinskega gledališča in ŠKUCa bo v režiji Ivana Peternelja ponudila zgodbo o ljubezni na osnovi opusa in biografske zgodbe Pier Paola Pasolinija. Kolumne sodobne hrvaške pisateljice Vedrane Rudan pa bodo osnova predstave gledališča Glej: v predstavi z naslovom Kurba v režiji Marka Bulca bo igralka Violeta Tomič kritično in s tankočutnim črnim humorjem posredovala svoj pogled na svet. Priznani slovenski igralec in “gledališki ekstremist” Marko Mandić bo obiskal Slovensko stalno gledališče s projektom Mandićstroj. Gregor Čušin pa bo nastopil s predstavo Evangelij po Čušinu, s katero bo prikazal, “da smo kristjani veseli ljudje, sposobni sproščenega smeha”.
Tudi letos bo gledališka sezona potekala hkrati v Gorici in v Benečiji. Goriški abonenti bodo imeli na voljo štiri uprizoritve SSG, med katerimi bo ena na prostem, in dve gostujoči predstavi v dvoranah Kulturnega doma in Kulturnega centra Lojze Bratuž (začetek goriške sezone bo 19. novembra). Program za Benečijo (v drugi polovici sezone) pa bo obsegal tri uprizoritve SSG v Čedadu, na Ljesah in ob Nadiži.
Vsi termini predstav abonmajskih ponudb za deželo FJK so objavljeni v programski knjižici, v kateri bodo interesenti lahko našli vse potrebne informacije tudi glede bogatih izvenabonmajskih dogodkov. Trije različni abonmajski sklopi (Zlata ribica, Morski pes, Barakuda) pa bodo kot vsako leto nagovarjali šolsko publiko vseh starosti. V času abonmajske kampanje bodo po celi deželi na sporedu ponovitve in enkratni dogodki iz niza Vabilo k abonmaju, s katerim bo gledališče nedvomno prepričalo gledalce, naj čim prej vpišejo abonma za sezono 2012/2013.
IG

Predstavili so abonmajsko sezono SSG 2012-13

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme