Tržaška

Renato Quaglia in njegova kritika družbi “brez düše”

Renato Quaglia in njegova kritika družbi “brez düše”

Zanimiv literarni večer v Narodnem domu

Duhovnost, tesna povezanost z naravo in kulturo rezijanskih ljudi ter kritika sodobnemu načinu življenja “brez düše”. Na teh vsebinskih osnovah sloni pesniško ustvarjanje Renata Quaglie, s katerim je v ponedeljek, 17. februarja, v tržaškem Narodnem domu potekal zanimiv literarni večer. Slavistično društvo Trst-Gorica-Videm, Skupina 85 in Narodna in študijska knjižnica so s srečanjem obeležili dan slovenske kulture. 79-letnega, v Solbici rojenega, največjega narečnega slovenskega pesnika je predstavil njegov stanovski kolega Marko Kravos. O njem so organizatorji predvajali tudi dokumentarec Trije kraji življenja, ki ga je pred leti za deželni sedež Rai izdelala režiserka Marija Brecelj. Z igranjem na citiro in udarjanjem z nogo ob tla je srečanje popestril pesnikov nečak Daniele Quaglia.
Rezijanski avtor je obiskoval malo semenišče, licej in prvi letnik bogoslovja v Vidmu in Veroni. V Belgiji je študiral psihosociologijo. Kaplan je bil v severni Italiji. Potem ko se je leta 1971 odpovedal duhovniškemu poklicu, je opravljal različna dela: bil je tovarniški delavec, funkcionar, gospodarski svetovalec in upravitelj podjetja. Danes živi razpet med Vidmom in dolino pod Kaninom.
Da je Quaglia uveljavljen pesnik, dokazuje dejstvo, da je prejel nagrado Prešernovega sklada, ki pa mu ni veliko pomagala pri tem, da bi se s svojo poezijo prebil v širšo slovensko zavest. Piše v rezijanščini in italijanščini. V zadnjem času sta izšli kar dve njegovi pesniški zbirki.
Ker je bil avtor še predvsem v popotresnih letih angažiran pri obujanju gospodarskega in narodnega življenja v domači dolini, je na srečanju tekla beseda tudi o tedanjih razmerah. Ustanovil je kmetijsko zadrugo Ta rožina dolina. Pozneje se je ukvarjal z načrtom ustanovitve majhnega, a visoko tehnološkega industrijskega obrata Mir.
“Imeli smo razvojno vizijo za našo dolino. Hoteli smo doseči smotrno uporabo naravnih virov in tehnološko razviti tradicionalno gospodarstvo, za katerega je bila značilna diverzifikacija”, je obrazložil na srečanju.(…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Mch

29.02.2020

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!