Rebulovo leto

Piše: APE

TrstSlovenska prosveta

V torek, 9. januarja 2024, je v Peterlinovi dvorani v Trstu potekala tiskovna konferenca, ki jo je priredila Slovenska prosveta. Na dogodku so predstavili niz pobud, s katerimi nameravajo v letu 2024, v sodelovanju z včlanjenimi društvi, obeležiti 100-letnico rojstva pisatelja Alojza Rebule.

Prisotne je najprej pozdravil predsednik Slovenske prosvete Tomaž Simčič, ki je spomnil, da bo 21. julija 2024 minilo točno sto let od rojstva Alojza Rebule. Pisatelja, ki je skupaj z Borisom Pahorjem najbrž najgloblje zaznamoval slovensko literarno in na splošno kulturno življenje na Tržaškem, in ne samo to, bodo počastili s sklopom dogodkov in pobud z naslovom V Rebulovem vetru, je dejal predsednik. Skupaj z včlanjenimi društvi, ki imajo sedež v Ul. Donizetti, se bo Slovenska prosveta poklonila in zahvalila pisatelju, ki je bil globoko vpet v tukajšnje javno kulturno in versko življenje. Poudaril je tudi, da je bil Rebula več desetletij v prvih vrstah Društva slovenskih izobražencev ter sodeloval tudi z revijo in založbo Mladika ter Knjižnico Dušana Černeta. “Alojz Rebula je bil dolga leta duša Društva slovenskih izobražencev; to je veljalo za ponedeljkove večere v Peterlinovi dvorani, še bolj pa za Drago.” Niz pobud in dogodkov bo torej zaživel v sodelovanju z Društvom slovenskih izobražencev, Slovenskim kulturnim klubom, Slavističnim društvom, založbo in revijo Mladika, Knjižnico Dušana Černeta ter Svetom slovenskih organizacij. Geslo V Rebulovem vetru namiguje na Rebulov osrednji roman V Sibilinem vetru, pa tudi na njegov duhovni nemir, je še pojasnil Tomaž Simčič. Prvi dogodek bo na vrsti 12. februarja 2024, ko bosta Slovenska prosveta in DSI priredili Prešernovo proslavo v Peterlinovi dvorani s slavnostnim govorom dr. Edija Kovača o etični dimenziji Rebulovega literarnega ustvarjanja, recitalom Radijskega odra ter odkritjem odlitka Rebulovega doprsnega kipa. Julija bo na vrsti odkritje spominske plošče na Rebulovi rojstni hiši v Šempolaju s kulturnim programom v režiji Maje Lapornik z naslovom Enkrat še videl bi rad dim nad Itako rodno. Na ponedeljkovem večeru ob zaključku sezone 2023/2024 Društva slovenskih izobražencev bo predstavitev nove izdaje Rebulovega Senčnega plesa, ki bo izšel pri Založbi Beletrina s spremno besedo Primoža Sturmana. Letošnja Draga, ki bo na vrsti 30. in 31. avgusta ter 1. septembra, se bo vsebinsko navdihovala ob umetniškem in duhovnem izročilu Alojza Rebule. V teku je literarni natečaj Slovenskega kulturnega kluba na osnovi citatov iz Rebulove proze. Slavistično društvo bo priredilo literarne delavnice, namenjene dijakom slovenskih višjih srednjih šol. Založba in revija Mladika pripravljata publikacije v počastitev 100-letnice Rebulovega rojstva z izvirno likovno opremo, Knjižnica Dušana Černeta pa razstavo italijanskih prevodov Rebulovih literarnih del in večer, namenjen njihovi predstavitvi italijanskemu občinstvu.

Maja Lapornik je v imenu Radijskega odra dodala, da bodo v naslednjih mesecih povečali sodelovanje s programom Ars in v okviru programa skušali ponuditi zvočno podobo Rebulove literature. Predsednik DSI Martin Brecelj je pa poudaril, da bo v okviru programa sodelovala tudi Rebulova družina.

Bogat kulturni niz dogodkov in pobud V Rebulovem vetru ima tudi svoj logo, ki ga je izdelala arhitektka in članica odbora Slovenske prosvete Neža Kravos.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme