Aktualno

Rdeče majice tudi v Gorici

Rdeče majice tudi v Gorici

“Ustavimo krvavenje človečnosti!” poziva don Luigi Ciotti in vabi k večji solidarnosti do migrantov

Tudi Goričani so se 7. julija odzvali na vsedržavni poziv Luigija Ciottija in združenj Arci, Legambiente, ANPI-VZPI ter si nadeli rdeče majice, da bi skupaj in glasno rekli: ustavimo krvavenje človečnosti! (“Fermiamo l’emorragia di umanita’”) Ustanovitelj organizacij Libera in Gruppo Abele, duhovnik, ki se več kot 50 let bori za pravičnost in stoji na strani zadnjih, je pozval ljudi, naj se z rdečo majčko na sebi zamislijo, nato pa naj kaj ukrenejo. V rdeče so namreč oblečeni otroci migrantov, ki umirajo v Sredozemskem morju in jih tokovi včasih privedejo do italijanskih obal. V rdeče je bil oblečen mali Aylan, čigar fotografije so pred tremi leti močno pretresle svetovno javnost; v rdeče so bili oblečeni trije otročički, ki so jih prejšnji teden našli na libijski obali. V rdeče jih oblačijo mamice v upanju, da bi otroke, v primeru brodoloma, reševalci čim prej opazili …

V soboto, 7. julija, je pobudo po vsej državi podprlo na tisoče društev, odborov, šol, javnih osebnosti, glasbenikov, pisateljev, zasebnikov po vsej Italiji. Da bi skupaj razmišljali o varnosti in hkrati solidarnosti. Tako je bilo tudi v Gorici, kjer so se zbrali v jutranjih urah pred vladno palačo na Travniku (vabili so goriška koordinacija Libera, Casa del popolo di Gorizia, goriško VZPI, Gruppo volontari di strada di Gorizia, blog Piazza Traunik). Med zbranimi v rdečih majicah so bili nekateri vidni (italijanski in slovenski) družbeno-politični in kulturni delavci, občinski svetniki (seveda pretežno levosredinskega tabora), dva starejša duhovnika, ki vse življenje pomagata na rob potisnjenim, prostovoljci, ki so lani vsak večer hodili v Bombijev predor in se nato še naprej razdajali v pomoči migrantom v drugih strukturah ali pod milim nebom. Med zbranimi so bili dobri ljudje, idealisti, taki, ki jih je k temu gnala čista človečnost; starejši in mlajši, tudi cele družine, pa še posamezniki, ki so se radi pridružili mirni manifestaciji.

Zjutraj je Matteo Salvini na omrežju Facebook porogljivo zapisal: “Kakšna škoda, doma nisem našel niti ene rdeče majice …” Izjavo je don Ciotti pokomentiral: “Mu jo prinesem rade volje na Viminal, skromno dejanje, ki ga bom opravil spoštljivo”, saj “pomembno je, da se srečamo in se skušamo poistovetiti z drugimi. Pomembno je razmisliti, si postaviti vprašanje, čeprav smo drugačni”. Postaviti se v kožo drugega je prvi korak, ki ga moramo opraviti, če želimo graditi bolj pravičen, boljši svet!

Spomnimo, da je papež Frančišek včeraj daroval mašo za migrante in z migranti ter poudaril, da “Bog obsoja brezplodno hinavščino tistih, ki si ne želijo umazati rok in zavračajo tiste, ki imajo, kot mi, pravico do varnosti in dostojnih razmer za bivanje”. Zanj sta in ostajata edina razumna odgovora pri soočanju z migracijami solidarnost in usmiljenje!”

DD

07.07.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!