Razumeti bolečino drugega!

-“Vsak narod naj gleda in razume bolečino drugega naroda in zagotovo bo zavladal mir! /… / Smo v vrtincu krize človeštva, ki izničuje vezi solidarnosti vsega tistega, kar ima podobo človeškega obraza. /… /
Spomin na dolgoletno trpljenje je hrana za sovraštvo v trenutku, ko je samo spomin na naše trpljenje, ko je samo spomin na trpljenje neke določene skupine ljudi, ko je spomin samo na trpljenje za naše pravice…
Če bo vsak narod gledal samo na svoje trpljenje, na svojo bolečino, bo vedno prevladoval občutek zamere in jeze, nasilnih povračilnih ukrepov, maščevanja. Če pa bo spomin na bolečino tudi spomin na trpljenje drugega, tujega človeka in celo sovražnika, bo lahko ta spomin postal začetek medsebojnega razumevanja.
Ko damo besedo bolečini drugega, postavljamo temelje vsaki mirovni politiki prihodnjih dni”! so besede, ki jih je 27. avgusta letos v dnevnik Corriere della Sera zapisal nekdanji milanski kardinal Carlo Maria Martini, ki danes spremlja v Jeruzalemu od blizu trpljenje Palestincev in Izraelcev, ki so ujeti v navidez brezizhoden vrtinec smrtonosnega sovraštva in nasilja.
Te besede naj danes odmevajo v naših srcih tudi na bazoviški gmajni, ker smo prepričani, da je res to, kar je dejal ta veliki italijanski mož! Kot kristjan bom torej najprej od sebe zahteval, da bom spoštoval drugačnega in drugače mislečega, a bom istočasno zase zahteval dostojanstvo, ki ga imam in mi pripada.
Za človeško dostojanstvo namreč gre! ”-
Gornje besede sem napisal in jih povedal kot govornik na osrednji slovesnosti pred spomenikom našim junakom na bazovski gmajni leta 2003.
Hvala Primorskemu dnevniku, ki je takrat celoten govor objavil, da sem lahko ponovno našel te pomenljive besede nepozabnega kardinala Carla Marie Martinija, izjemnega moža, vidca, predvsem pa moža Besede. Napisal jih je za prvo stran dnevnika Corriere della Sera iz Svete dežele, kamor je po upokojitvi šel na novo prebirat Knjigo vseh knjig in je od blizu gledal trpljenje in medsebojno krvavo nasilje sprtih Palestincev in Izraelcev.
Te besede naj bodo tudi po 17 letih vodilo vseh, ki pripravljajo srečanje italijanskega predsednika Sergia Mattarelle s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem 13. julija letos.
S temi besedami v srcu bo pot na Kras za oba lažja, tako k našim junakom kot k šohtu!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme