Razstava Vera in Umetnost

Piše: APE

Po zamisli tržaške škofije

V petek, 10. junija 2022, je v škofijski dvorani v Trstu potekala tiskovna konferenca ob predstavitvi programa versko – kulturnih pobud pod naslovom Fede e Arte a Trieste oggi, Di Dio, non del mondo: dalle tenebre alla luce. Dogodek že osmič prireja tržaška škofija, letos v sodelovanju z umetniškim direktorjem Francom Rossom.

Zamisel je nastala pred desetimi leti, ko si je škofov vikar g. Ettore Malnati, s pokojnim Enricom Fraulinijem in Francom Rossom, prizadeval za dogodke, ki bi združili umetniški in verski svet. Nastala je tako zamisel z naslovom Fede e Arte a Trieste oggi, ki združuje slikarstvo, kiparstvo, fotografijo, literaturo, glasbo in recitacijo. Namen je spodbuditi umetnike, da bi s svojo ustvarjalnostjo sprožili razmislek o najpomembnejših eksistencialnih vprašanjih, začenši s škofovskim sporočilom za postni čas, je na tiskovni konferenci povedal Franco Rosso. Sodelujoči umetniki so s svojimi deli predlagali številne kreativne interpretacije, ki so bile kasneje združene v umetniške kataloge. Letošnji dogodek bo potekal v razstavni dvorani grškopravoslavne skupnosti Xenia v Trstu. Organizatorji verjamejo v prijateljsko sobivanje kultur in so zato zelo hvaležni grškopravoslavni skupnosti za sprejeto sodelovanje. S takim dogodkom lahko človek danes pokaže svojo najboljšo plat, kljub hudim časom. Profesorica Cristina Benussi je zbrala zapise in citate nekaterih tržaških avtorjev, kot so Moravia, Silone in Morante. Njihova dela so dokaz, da so besede v literaturi zrcalo mišljenja, je dodal umetniški direktor Franco Rosso. Dogodek bo vključeval tudi glasbene trenutke, ki bodo spremljali besede tržaških avtorjev. Septembra bo na vrsti sklepni koncert dogodka, ki bo v katedrali sv. Justa v Trstu. Na razstavi bo na ogled tudi slika z naslovom Martirio di San Giusto iz leta 1946 umetnice Alice Psacaropulo, ki jo je takrat posvetila škofu Antoniu Santinu. Tržaški škof Giampaolo Crepaldi je na tiskovni konferenci dejal, da je taka kulturna pobuda prava priložnost za gojenje in ohranjanje tesne vezi med vero in umetnostjo. Dodal je še, da se bodo v naslednjih dneh začela dela za ureditev novega muzeja oz. razstavnih sob v tržaškem semenišču. Obenem pa je tržaški škof še napovedal edinstven koncert, ki bo  14. julija 2022 v katedrali sv. Justa. V goste bo prišel zbor sikstinske kapele, ki velja za svetovno znano zasedbo, ki izvaja nabožno glasbo. Nastopali bodo s pevci tržaške stolne cerkve.

Odprtje razstave Fede e Arte a Trieste oggi bo v četrtek, 16. junija 2022, ob 18. uri. Slike, fotografije in druge umetnine bodo na ogled do 29. junija 2022, od 17.00 do 19.30.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme