Razstava Umetniki za karitas

Mestna občina Nova Gorica

Razstava del, nastalih v 26. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas, ki je potekala v avgustu 2020 na Sinjem vrhu nad Ajdovščino, se vrača na Primorsko.

Gre za projekt, ki se začne z mednarodno likovno kolonijo, nadaljuje pa s potovanjem razstav in odkupom likovnih del. Prav potujoče razstave so del karitativne dejavnosti, saj med širše množice prinašajo zavest o stiskah, ki nas obkrožajo, po drugi strani pa predstavljajo sodobno umetnost raznovrstnih avtorjev, velikokrat tudi tistim ljudem, ki niso stalni obiskovalci galerij.

Razstava je potovala po Sloveniji in tudi malo preko meja, s Sinjega vrha v Gorico, nato v Ljubljano, Mursko Soboto, Maribor, Prevalje, na Sveto Goro pa ponovno v Ljubljano in zdaj se vrača v Novo Gorico, tokrat prvič, v avlo Mestne občine.

V petek, 28. januarja 2022, ob 17. uri organizatorji prisrčno vabijo v avlo Mestne občine Nova Gorica na odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 26. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas pod geslom “Vi ste luč sveta”. V sklopu kolonije je nastalo 151 večjih in manjših likovnih del izpod čopičev 57 ustvarjalcev, kar nekaj jih je že našlo svojega lastnika.

Udeleženci kolonije so bili: Barbara Demšar, Breda Sturm, Draga Davitkova Erič, Erna Ferjanič, Janko Orač, Matej Metlikovič, Milan Erič, Silva Copič, Skender Bajrović, Veljko Toman, Viktor Šest. Poleg njihovih bodo razstavljena tudi dela strokovnih sodelavcev in darovalcev ob dnevu odprtih vrat.

Navzoče bosta pozdravili podžupanja Mestne občine Nova Gorica Damjana Pavlica in predstavnica Škofijske karitas Koper Marjana Plesničar Jezeršek. Projekt Umetniki za karitas in ustvarjalce bo predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, za glasbeno popestritev pa bo poskrbela Vokalna skupina Lijak 1883 Vogrsko. Razstavo bo odprl Cvetko Valič, predsednik Goriške območne karitas.

Prostovoljni prispevki in darovi od likovnih del bodo namenjeni pomoči socialno ogroženim družinam.

Ker je epidemija precej posegla v to  dejavnost, so se organizatorji odločili, da lepoto in dobroto približajo tudi preko elektronskih medijev, tako da je ogled razstave možen tudi na spletnem naslovu https://umetniki-za-karitas.rkc.si/.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme