Razstava o igralcu Albertu Sordiju

Ob deseti obletnici smrti priljubljenega italijanskega filmskega igralca Alberta Sordija je na rimskem razstavišču Vittoriano na ogled razstava z naslovom “Alberto Sordi e la sua Roma” (Alberto Sordi in njegov Rim). Postavitev osvetljuje igralčev odnos do večnega mesta s pomočjo fotografij, filmov, pisem, avdio in video gradiv ter dokumentov.
Na odprtju razstave so bili med drugim prisotni častni občan Gianni Alemanno, nekdanja rimska župana Walter Veltroni in Francesco Rutelli, mestni odbornik za kulturo Dino Gasperini ter igralca Lino Banfi in Nancy Brilli.
Alemanno se je pošalil, da je bil Sordi “osmi rimski kralj”, do Rima pa naj bi igralec gojil izjemno čustven odnos. “Noben igralec se v Rim ni tako poglobil kot on”, je dodal. Na vprašanje, kaj bi Sordi dejal na sedanjo politično situacijo v Italiji, pa je odgovoril: “Rekel bi – to je katastrofa…, kot je vselej dejal”.
V Rimu rojeni Alberto Sordi (1920-2003) je bil v prvi vrsti igralec, preizkusil se je pa tudi kot režiser. Ob Vittoriu Gassmanu, Ninu Manfrediju, Ugu Tognazziju in Marcellu Mastroianniju velja za eno najpomembnejših osebnosti italijanske kinematografije. Nastopil je v okoli 150 filmih.
Razstava v Vittorianu je na ogled do 31. marca. V Italiji se bodo ob deseti obletnici smrti priznanemu igralcu poklonili še z različnimi drugimi prireditvami.

Na rimskem razstavišču Vittoriano

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme