Razstava Mira Zupančiča in koncert Manuela Bona

Na Repentabru za Veliki šmaren

Ob Velikem šmarnu bo zaradi pandemije sicer nekoliko okrnjeno običajno dogajanje na Repentabru. Ljudje bodo verjetno pogrešali kuhane štruklje in druženje ob obloženih mizah, vendar bo versko slavje neokrnjeno in tudi večdnevni spremni kulturni spored bo dokaj bogat.

Posebej velja opozoriti na odprtje slikarske razstave priznanega ameriško-slovenskega umetnika Mira Zupančiča in koncert Manuela Bona v soboto, 14. avgusta 2021, ob 20. uri.

Večer bodo z glasbeno točko uvedli mladi domači glasbeniki, po srečanju s slikarjem, ki bo te dni pripotoval iz New Yorka, pa bo imel krajši koncert kitarist Manuel Bon.

Mladi umetnik se je rodil leta 2001 v Trstu, kjer je študiral klasično kitaro na Glasbeni matici pri profesorjih Dariu Vivianiju in nato Janošu Jurinčiču. Zdaj obiskuje konservatorij na univerzi Zuyd v Maastrichtu na Nizozemskem. Izpopolnjeval se je na številnih mojstrskih tečajih in večkrat nastopil ter tekmoval kot solist ali pa z različnimi kvarteti.

Slikar Miro Zupančič se je rodil leta 1937 v Rimskih Toplicah. V Celju in Mariboru je obiskoval obrtno šolo, v umetnostnih klubih pa je izpopolnjeval svojo zgodnjo ljubezen – slikarstvo. Ko je bil star 20 let, je z malo mlajšim prijateljem in sokrajanom Jožetom Vodlanom ilegalno prestopil mejo z Avstrijo v iskanju večje svobode in boljšega življenja. V Linzu, kjer se je preživljal s štipendijami in z restavratorstvom, sta leta 1963 oba diplomirala na likovni akademiji, nato sta se izselila v ZDA v Cleveland. Tam sta se odlično ujela s kiparjem in ilustratorjem Francetom Goršetom. Skupaj so pripravili razstavo in se v iskanju boljših pogojev za delo kmalu preselili v New York. Tudi tam so kmalu pripravili razstavo v kleti slovenske cerkve in ustanovili umetniški klub Lok, nato odprli skupni atelje z galerijo.

Zupančič je med newyorškimi Slovenci spoznal ženo, ustvarila sta si družino in imela tri otroke. Na akademiji upodabljajoče umetnosti v New Yorku je izpopolnil svoje znanje, zlasti v grafiki. Delal je tudi kot restavrator. Za slovensko cerkev sv. Cirila je leta 1986 na skoraj 5 metrov visokem vitraju na glavni steni upodobil škofa Barago. Razstavljal je v več državah, od leta 2000 dalje zelo veliko tudi v Sloveniji, kamor prihaja vsako leto za več mesecev in kjer je prejel več priznanj.

Leta 2019 so mu veliko razstavo posvetili v gradu v Sevnici in v načrtu je bilo, da bi za lanski Veliki šmaren predstavili izbor njegovih del na Repentabru, podobno kot je bila v tamkajšnji Srenjski hiši leta 2019 razstava njegovega prijatelja Jožeta Vodlana. Pandemija je to preprečila. Letos pa bo vendarle na ogled 12 njegovih značilnih slik, odprtja pa se bo tudi sam udeležil z ženo Marinko.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme