Razstava Milovana Valiča v poklon trem življenjskim prelomnicam

Fotografije: Jasmina Putnik – JRP studio

Cerje / Pomnik miru

Slavnostna avla pomnika braniteljem slovenske zemlje je v soboto, 30. 9. 2023, nudila gostoljubje slovesnosti ob odprtju razstave Hodil po zemlji sem naši avtorja Milovana Valiča.

Slikarja in likovnega pedagoga iz Opatjega sela, ki že več kot pet desetletij na slikarska platna prenaša v gene zapisana sporočila prednikov, neločljivo povezana z ljubeznijo do tega v preteklosti za preživetje neizprosnega predela sveta, ki je oblikoval kraškega človeka. Vse to ponuja umetniško obarvana osebna izpoved v razstavljenih delih, ki jih je Milovan Valič v tem zanj posebnem letu kar treh okroglih prelomnic – 70-letnici, 50-letnici umetniškega izražanja in 50 letom zakona – premišljeno sestavil v zaokroženo sporočilo razstave.

50 let ustvarjanja je izjemno dolgo obdobje, posebej za umetnika, ki se je sposoben izražati na toliko različnih področjih kot Milovan Valič.

Najbolj ga poznamo kot slikarja in likovnega pedagoga, a je veliko več. Njegov opus obsega poleg likovnih del tudi izdelavo celostnih grafičnih podob, slikovno opremo knjig, scenografije in odrske konstrukcije za gledališča, spominska obeležja, sodeloval je v procesih ustanovitve Umetniške gimnazije NG in Višje šole za oblikovanje kamna v Sežani, kjer je tudi učil, vodil mednarodne likovne delavnice UNESCO šol v Italiji, je soustanovitelj in član Društva severnoprimorskih umetnikov, vodil je mednarodne likovne kolonije v Brdih, razstavljal vsepovsod, prejel številne nagrade doma in po svetu, tudi občinsko priznanje, zadnja leta je tudi član strokovnega sveta Javnega zavoda Miren Kras za področje kulture.

Umetnik pravi, da ga razveselijo odzivi nekdanjih učencev in dijakov, ki mu tudi po več desetletjih izrečejo zahvale za predano večplastno znanje.

Unikatnost del, ki jih je Valič tokrat ponudil v sklopu razstave Hodil po zemlji sem naši, je umetnostna zgodovinarka Tanja Cigoj, ki je pripravila spremno besedo razstave, strnila v stavke: “Platna Milovana Valiča gledalca pokličejo k prepoznanju in soočenjem na samih prizoriščih nemoči, razočaranj, laži in krink, neme bolečine in strahu pred zavrnitvijo. Z intimističnim razkritjem lastnih (in s tem splošnih) občutenj, odzivov, izrazov predstavlja svetovja konfliktov in medsebojnih razreševanj ter samoizpraševanj.” In zaključila: “V dialogu z gledalcem se odkriva večplastnost, ponujena v razmišljanje in vprašanje: Ali se smem ograditi od upodobljenega v pretvarjanju, da nismo iz iste snovi kot kamniti igralci na slikah Milovana Valiča?”

Valič se je v okviru slovesnosti zahvalil Občini Miren – Kostanjevica in Javnemu zavodu Miren Kras za podporo ter županu Mauriciju Humarju in direktorici zavoda mag. Ariani Durnik predal dve čudoviti grafiki, tretjo pa namenil Tanji Cigoj.

Domačini iz Opatjega sela so umetnika presenetili s šopkom rož in voščilom, ki sta ga v imenu vseh vaščanov slavljencu predala Konrad in Alenka Marušič.

Večeru je posebno noto dodala izvrstna pevka Nikka – Nika Kodrič v spremstvu Janija Klančiča z odličnimi interpretacijami slovenskih evergreenov.

Razstava bo na ogled do konca februarja prihodnjega leta.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme