Razstava del mlade umetnice Irine Goruppi

Piše: APE

Opčine / Galerija Milko Bambič

V četrtek, 7. julija 2022, je v galeriji Milko Bambič v prostorih Sklada Mitja Čuk na Opčinah potekalo odprtje razstave del mlade umetniške ustvarjalke Irine Goruppi. Pri Skladu Mitja Čuk so zelo veseli in ponosni, da dela mlade openske ustvarjalke krasijo njihovo galerijo, saj le-ta posebno bogatijo skupnost, v kateri živimo. 

Irino Goruppi sta na večeru predstavila Leonardo Calvo in Alenka Deklic, ki sta jo spremljala in ji pomagala na njeni  umetniški poti. Irina je že v mladih letih med  obiskovanjem umetniške delavnice pokazala pravi talent za umetnost in še posebno globoko izraznost, sta povedala Leonardo Calvo in Alenka Deklic. Svojo umetniško pot je nato malo opustila, dokler se ni ponovno srečala s svojim mentorjem Leonardom, ki ji je svetoval, naj nadaljuje študij na ljubljanski akademiji. Nov izziv je od Irine zahteval veliko truda in žrtvovanja, a ona je bila vsemu kos. Kljub temu da je mlado in občutljivo dekle, se je pogumno spoprijela z vsemi težavami. Pripravništvo na akademijo je zahtevno in potrebna je močna in izrazita disciplina, je še povedal mentor. Šest mesecev je trajalo pripravništvo, ki sta ga z Irino izpeljala tako v živo kot tudi na daljavo zaradi nastopa pandemije. Osredotočila sta se najprej na tehnični del obravnave človeškega telesa ter na strukture s ploščami, ki uvajajo v tridimenzionalno percepcijo. Nato se je umetnica posvetila modeliranju na osnovi odtenkov svetlo-temnega, od bolj mehke interpretacije izraznosti do bolj odločne barvitosti. Pripravništvo je sestavljeno iz predstavitve določenih izdelkov in iz težjega izpita, je povedala Alenka Deklic. Irina je seveda izpit izdelala in začela se je njena nova umetniška pot. Glavni element Irininih del ostaja še vedno človeška figura.

Umetnica s je zahvalila vsem, ki so omogočili prijeten večer, predvsem pa svojima mentorjema Leonardu in Alenki, ki sta verjela vanjo in jo vedno spodbujala. Zahvalila se je tudi skupini Piano Hugging Sister, ki je z glasbenimi utrinki obogatila odprtje razstave. Ta bo na ogled po naročilu do 31. avgusta 2022. Za rezervacije lahko pokličite na telefonsko številko 040212289.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme