Tržaška

Razstava: Brezčasni utrip življenja

Razstava: Brezčasni utrip življenja

KRIŽ / Slomškov dom

V sklopu Tedna kriških zavetnikov sv. Petra in Pavla je svoja dela na ogled postavila umetnica Anica Pahor, po rodu iz Jamelj pri Doberdobu. Razstavo je v sredo, 26. junija, priredilo Slomškovo društvo v sodelovanju z Rajonskim svetom za Zahodni Kras. Prisotne so pozdravili župnik Boris Čobanov, ki je predstavil teden kriških zavetnikov, kulturni delavec Boris Bogatec in rajonski svetnik SSk za Zahodni Kras Paolo Vidoni. Klavirski glasbeni točki mladega Gorana Košute je sledil pogovor z umetnico in Martino Kafol, ki je nadomestila odsotno Alino Carli ter prebrala njen zapis oz. predstavitev umetnice in razstave. Anica Pahor že več desetletij živi in se posveča umetnosti v Križu, kjer si je ustvarila družino. Umetnica se izraža na različne načine, najraje pa ima tehniko keramike. Študij keramike in kiparstva je opravila v različnih mestih, bila je učenka prof. Antonia di Tommaseja z Accademie delle Belle Arti iz Firenc. V slikarstvu in risanju so bili njeni mentorji Enzo Furlani, akademska slikarka Ani Tretjak in grafični oblikovalec ter umetnik Leonardo Calvo. V središču tokratne razstave so prav njene risbe.
Razstava je razdeljena na dva sklopa, v enem prevladujejo realistične upodobitve mest in krajev, ki so Anici najbolj pri srcu (Križ, Trst, Miramar, Solkanski most), v drugem pa skoraj abstraktne risbe, ki so nastale v času študija v Firencah.
Motivi, ki jih najdemo na predstavljenih risbah, so pravzaprav rdeča nit celotnega ustvarjalnega opusa Anice Pahor. Gre za simbolične človeške figure, ki se rojevajo, rastejo in tesno prepletajo, pri tem pa se ponovno preoblikujejo v prvinske oblike narave.
Z enako intenzivno govorico sporočajo tudi njena najnovejša slikarska dela, ki gledalca nagovarjajo z nežnimi eteričnimi barvami. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

08.07.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!