Razposajen, barvan in množičen pust

Piše: APE, Kat Fotografije: damj@n

54. Kraški pust na Opčinah

Kljub meglenemu in mrzlemu vremenu je v soboto, 18. februarja 2023, ponovno zaživel dolgo pričakovan openski pustni sprevod na 54. izvedbi Kraškega pusta. Množica pustnih šem in ne samo le-teh se je popeljala na Opčine, da bi se po dolgem, dveletnem premoru zaradi pandemije ponovno prepustila pustnemu vzdušju in si ogledala najrazličnejše vozove in skupine. Letošnji pustni sprevod so oblikovali 4 vozovi in 11 skupin. Na prvo mesto so se uvrstili domačini, ki so se s svojim vozom Na tankem ledu ne plešemo osredotočili na danes vse bolj pomembno okoljsko in podnebno problematiko. Ženske, oblečene v lepe Havajanke, in moški, oblečeni v severne Eskime, so s plesnimi koraki obdajali voz, na katerem je sivolas znanstvenik opozarjal na dejstvo, da čas zmanjkuje. Pred njim pa so stali junaki iz filmov Ledena doba, ki so še bolj poudarjali podnebne spremembe. Na drugo mesto so se uvrstili Šempolajci, ki so se z Godbo padajočih zvezd osredotočili na politično temo in na vozu sestavili ameriškega Strica Sama, ki (hočeš-nočeš) vodi evropske države. Tretje mesto na lestvici so si zaslužili pustarji iz Doberdoba, ki so se letos odločili, da bodo svojo pozornost namenili požarom, ki so lani hudo prizadeli njihovo domače območje. Z naslovom Gori okuoli nas, je peršu Grisù, de bi rješu neš Kras so fantje in dekleta, oblečeni v zmajčke z gasilsko čepico, plesali okoli zelenega zmaja Grisù. Na pustnem sprevodu, ki so ga vodili Evgen Ban, Matija Kralj in Omar Marucelli, so med skupinami zmagali pustarji iz Brega, Happy hippy Trolls, ki so s svojimi živimi barvami in čudovitami oblekami očarali žirijo. Na drugo mesto so se uvrstili pustarji od Ferlug – Piščancev na temo Ne … bo lepo. Tretji na lestvici pa so bili Homo sapiens … grama nprej al nzaj iz Križa.

Pust v Sovodnjah

V nedeljo, 19. februarja, je velika množica obiskovalcev, maškar in pustnih vozov preplavila sovodenjske ulice, po Prvomajski se je namreč vil pisan pustni sprevod. 24. pustna povorka v organizaciji društva Karnival je v vas privabila tisoče ljudi iz sosednjih krajev z obeh strani meje. Pod ogrevanim šotorom se je zbrala množica pustarjev že v petek, 17. februarja, ko se je v družbi skupine 3 prašički začelo letošnje tridnevno pustovanje. V soboto je bil na sporedu drugi pustni ples, med katerim je za veselo vzdušje poskrbela skupina The Maff, v nedeljo pa so na oder stopili Happy Day. Vreme je bilo že v soboto muhasto, zato so organizatorji dokončno odločitev o izvedbi pustnega sprevoda zaradi negotovih vremenskih napovedi prejeli šele v nedeljo zjutraj. Preko 1400 pustarjev se je zbralo ob 14. uri pred sovodenjsko lekarno, od koder je zatem krenil sprevod, ki se je zaključil pri osnovni šoli. Na čelu je korakala godba Viktor Parma iz Trebč, ki letos praznuje svojo 50-letnico, sodelovalo je sedem vozov in devet skupin, pod šotorom je nato sledilo nagrajevanje.

Med vozovi je na 24. sovodenjskem pustu šla zmaga Šempolajcem z Godbo padajočih zvezd, na drugo mesto so se uvrstili Doberdobci s svojim Grizujem, na tretjo stopničko pa so stopili Openci z vozom Na tankem ledu plešemo. Zmagovalci med skupinami so bili Homo sapiens…grama nprej al nzaj? iz Križa, na drugo mesto so se uvrstili Veseli dimnikarji s Poljan, na tretje mesto so stopili pustarji iz Cerovelj s svojo Gasilsko veselico. Nagrajencem je priznanja podelil direktor ZKB Trst Gorica Adriano Kovačič – vsakemu je izročil unikatno delo umetnice Caterine Kaltz. Sovodenjski pust je v živo spremljala ekipa slovenskega programa Rai, in sicer na kanalu Rai 3 Bis in na svoji strani Facebook.

Šempetrske maškare

Pustovanje je v soboto, 18. februarja, odlično uspelo tudi v Šempetru, kjer so se pustarji z Goriškega zbrali na prazniku, ki ga je po dveh letih pandemije pripravil Zavod KŠTM Šempeter-Vrtojba. Pustni sprevod vozov in skupin je na šempetrski trg Ivana Roba privabil velilko število maškar in gledalcev – množici so se predstavili štirje vozovi, medtem ko je bilo pustnih skupin osem. Kot tradicionalno, so pustni sprevod zaključili kurenti.

Pusta se navadno najbolj veselijo otroci, zato so organizatorji pustovanja v Šempetru dali poseben poudarek prav njim in pripravili veliko pustno rajanje. Na trgu Ivana Roba, ki je bil za to priložnost zaprt za promet, se je ob 14. uri začela velika pustna povorka za najmlajše – kot nagrado za sodelovanje v tem sprevodu je vsaka otroška maska dobila krof in skodelico čaja. Ob 15. uri pa so svojo izvirnost, domišljijo in ustvarjalnost pokazali odrasli iz domače občine in njene okolice ter od drugod iz Slovenije in zamejstva. Sprevod tematskih skupin mask in vozov so spremljali in vodili animatorji, sodelujoče pa je seveda ocenjevala komisija: med vozovi so zmagali Štmavrci iz Kulturnega društva Sabotin z vozom Letimo na krilih idej, na drugo mesto se je uvrstil voz Maščevanje čebelic števerjanskega kulturnega društva Briški grič, medtem ko so gradbeni delavci iz Legolandreža s svojim vozom zagotovili tretje mesto štandreškemu Kulturnemu društvu Oton Župančič. Poleg omenjenih treh vozov je na sprevodu sodeloval še voz Kulturnega društva Sovodnje. Med skupinami se je na prvo mesto uvrstil Octopust iz Opatjega sela, drugo mesto je zasedlo kulturno umetniško društvo Šempeter, tretje pa čebelice Goriškega pihalnega orkestra. Po pustnem sprevodu je na trgu sledilo pustno rajanje.

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme