Razpis literarnega natečja

V delovanje Slovenskega kulturnega kluba, društva za višješolsko mladino z dolgo, več kot 60-letno tradicijo, spada že tradicionalna, redna aktivnost, ki je povezana z vsakoletnim literarnim natečajem. Gre za široko in razvejeno pobudo, ki zajema veliko število mladih, v kateri je bilo v zadnjih letih soudeleženih tudi nad 80 sodelujočih. Odveč je verjetno, da poudarimo, kako so take pobude razveseljujoče za vso našo skupnost, ne glede na to, da so se mnogi mladi, ki so dobili spodbudo za pisanje prav v okviru literarnega natečaja Slovenskega kulturnega kluba, pozneje uveljavili kot literati ali novinarji.
Letos je bilo tudi za Slovenski kulturni klub zaradi epidemije s covidom-19 posebej težavno leto. Do razpisa je sicer prišlo že v prvem delu šolskega leta: kot vsako leto so bili tudi tokrat organizatorji pozorni na okrogle obletnice znanih kulturnikov in natečaj letos posvetili velikanu slovenske poezije Francetu Prešernu ob okrogli 220-letnici njegovega rojstva. Na sedež na ul. Donizetti je prispelo tokrat skoraj 50 prispevkov v prozi in poeziji (iz razumljivih razlogov je število nekoliko nižje od prejšnjih let).
Organizatorji so se odločili, da (kljub temu da so šole ostale zaprte) prispevke analizirajo, predno se višješolci porazgubijo po raznih taborih ali campih.
Debel snopič prispelih, skrbno napisanih literarnih prispevkov je tudi tokrat strokovno analizirala že uigrana tričlanska komisija. Ker gre za dolgotrajno, strokovno podkovano in obenem požrtvovalno komisijo (saj nalogo že vsa ta leta opravlja zastonj), iz hvaležnosti želimo vsaj omeniti njene člane: prof. Majda Artač, pesnica in pisateljica, profesorica slovenščine v pokoju, avtorica več knjig in literarna mentorica mnogim mladim; novinar Jurij Paljk, urednik tednika Novi glas, pesnik in pisatelj, avtor več knjig (ki bo letos tudi v komisiji za osrednjo Prešernovo nagrajevanje); in prof. Lučka Peterlin Susič, mladinska pisateljica, profesorica slovenščine v pokoju, dolgoletna mentorica mladih v Slovenskem kulturnem klubu in v dramskih skupinah.
Tu razkrivamo letošnje zmagovalce; nagrajeni pa bodo na skupni podelitvi nagrad ob letošnjem dnevu mladinske ustvarjalnosti (upajmo, da v prvih mesecih pouka).
Predno pa odkrijemo, kdo so letošnji zmagovalci, naj povemo, kaj snujejo ustvarjalni organizatorji Slovenskega kulturnega kluba: poleg drugih aktivnosti, ki jih bo v sezoni 2020/2021 precej, se bodo še dodatno posvetili pisni ustvarjalnosti (z raznimi delavnicami). V marsikaterem literarnem prispevku, ki sicer ni bil nagrajen, se namreč zasluti umetniška žilica, ki potrebuje nasvet, kako bi bolje prišla na dan ali kako bi jo učinkovito uokvirili.
Zdaj pa… LETOŠNJI ZMAGOVALCI:
POEZIJA
EX AEQUO 2. NAGRADA: LUCA CORETTI IN BOŠTJAN PETAROS
EX AEQUO 3. NAGRADA: JUIZA SARTORI in TANJA KNEZ

PRIPOROČENI:
LARA BEARZI, NASTJA FERLUGA. PETACCIA

PROZA
1. NAGRADA: JAKOB GRUDEN
2. NAGRADA: MARTINA SOSIČ
3. NAGRADA: NIKA STAREC

PRIPOROČENI:
RACMAN INES

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme