Razpis festivala “Števerjan 2024”

Slovensko katoliško prosvetno društvo Frančišek B. Sedej iz Števerjana razpisuje 52. Festival narodno-zabavne glasbe ŠTEVERJAN 2024, ki bo v Števerjanu 5. julija (polfinale) in 7. julija 2024 (finale) med Borovci.

TEKMOVALNI POGOJI

a. Festival je tekmovalnega značaja. Prijavijo se lahko vsi ansambli, ki gojijo slovensko narodno-zabavno glasbo.

b. Tekmovalni del festivala se odvija v petkovem, polfinalnem in nedeljskem, finalnem delu. V polfinalnem delu nastopijo vsi prijavljeni ansambli. Vsak ansambel mora izvesti dve skladbi v živo v slovenskem jeziku ali samo v instrumentalni izvedbi.

Prva skladba mora biti iz zakladnice slovenske narodno-zabavne glasbe (objavljena, posneta na plošči ali že izvedena na drugem festivalu).

Druga skladba mora biti povsem izvirna (bodisi melodija bodisi besedilo) ter prvič predstavljena javnosti!

Avtorji glasbe in besedila zagotavljajo, da gre za njihovo izvirno delo ter z izvajalci in morebitnimi založniki jamčijo, da ni bila še nikoli javno izvedena ali objavljena v kakršnikoli obliki. S tem v zvezi sprejmejo moralno in materialno odgovornost za morebitne zahtevke tretjih oseb in škodo, ki bi jo v zvezi s tem utrpel organizator festivala.

c. V finalnem delu festivala nastopijo najboljši ansambli, ki se predstavijo z istima skladbama polfinalnega večera. Njihov izbor in število določi strokovna komisija za glasbo.

d. Na polfinalnem večeru publika, z glasovanjem na posebnih glasovnicah, izbere en (1) ansambel, ki bo prepuščen v finale.

e. Dovoljena je uporaba vseh instrumentov, v kolikor izvedba in nastop ohranita narodno-zabavni stil.

f. Ansambli, ki so prepuščeni v finale, lahko prejmejo samo po eno nagrado. Nagrado občinstva lahko prejme tudi že nagrajen ansambel.

g. Ansambli, ki nastopijo na nedeljskem programu, morajo ostati v nošah do konca festivalskega nagrajevanja.

NAGRADE

Ansambli se potegujejo za sledeče nagrade:

A) Prvo nagrado 52. Festivala narodno-zabavne glasbe ŠTEVERJAN 2024 v vrednosti 1.400,00€, ki jo podeli strokovna komisija za glasbo za splošni vtis ansambla (izvedba, melodija, izvirnost in predstavitev ansambla na odru itd.) izključno za izvirno skladbo;

B) Drugo nagrado 52. Festivala narodno-zabavne glasbe ŠTEVERJAN 2024 v vrednosti 800,00€, ki jo podeli strokovna komisija za glasbo za splošni vtis ansambla (izvedba, melodija, izvirnost in predstavitev ansambla na odru itd.) izključno za izvirno skladbo;

C) Tretjo nagrado 52. Festivala narodno-zabavne glasbe ŠTEVERJAN 2024 v vrednosti 500,00€, ki jo podeli strokovna komisija za glasbo za splošni vtis ansambla (izvedba, melodija, izvirnost in predstavitev ansambla na odru itd.) izključno za izvirno skladbo;

Č) Nagrado občinstva v vrednosti 500,00€, ki jo podeli publika z glasovanjem na posebnih glasovnicah. Občinstvo ocenjuje izključno izvedbo skladbe iz zakladnice;

D) Nagrado za debitanta v vrednosti 200,00€, ki jo podeli strokovna komisija za glasbo najboljšemu ansamblu med tistimi, ki so prvič nastopili na festivalu;

E) Nagrada za melodijo v vrednosti 200,00€, ki jo podeli strokovna komisija za glasbo na podlagi najboljše melodije izvirne skladbe. Strokovna komisija podeli nagrado avtorju dela.

F) Nagrada za besedilo v vrednosti 200,00€, ki jo podeli strokovna komisija za besedilo na podlagi najboljšega besedila izvirne skladbe. Strokovna komisija podeli nagrado avtorju dela.

Strokovna komisija za glasbo si pridržuje pravico, da po lastni presoji podeli posebno priznanje posamezniku ali ansamblu za kakovostno izvedbo tekmovalne skladbe.

Denarne nagrade bodo nakazane do 1. avgusta 2024. Organizator bo v tem času preveril, da so se ansambli držali pravil razpisa.

STROKOVNI KOMISIJI

a. Strokovno komisijo za glasbo sestavljajo glasbeni strokovnjaki in predstavnik društva;

b. Strokovno komisijo za besedilo sestavljajo strokovnjaki in literati ter predstavnik društva;

c. Obema komisijama predseduje predsednik društva S. K. P. D. “Frančišek B. Sedej”.

NAGRADA OBČINSTVA

Na podlagi vstopnic/zapestnic, bosta žrebana dva obiskovalca, ki bosta prisotna pri seštevanju glasovnic.

PRIJAVA IN OBVEZNE PRILOGE

a. Prijava na 52. Festival narodno-zabavne glasbe ŠTEVERJAN 2024 je veljavna, če vključno do petka, 29. marca 2024, ansambel pošlje izpolnjeno prijavnico in dokazilo o plačilu kavcije v znesku 50,00€ ter vpisnine na festival v znesku 50,00€. Ostale obvezne priloge bo organizator poslal ob prejemu prijave na festival.

Bančni podatki so:

BANKA: Banca di Cividale SPA Gorizia

IBAN: IT 43U0548412401000000018685

SWIFT: CIVIIT2CXXX

NAMEN: “IME ANSAMBLA”

b. Razpis in prijava sta objavljena na spletni strani https://sedej.org/52-festival-steverjan-2024/

c. Ansambel, ki se bo držal vseh predpisov in pogojev razpisa, bo do 1. avgusta 2024 dobil vrnjeno kavcijo.

d. Ansambel se na Festival narodno-zabavne glasbe ŠTEVERJAN 2024 lahko prijavi na sledeči povezavi: https://forms.gle/zRZXs6utoFZko9Mj9

e. Podatki morajo biti točni in popolni.

ZAVAROVANJE

a. Zaradi italijanskih zakonskih predpisov mora vsak član ansambla imeti zavarovanje.

b. Podrobnejše informacije bo organizator sporočil naknadno ob prijavi.

PRENOČIŠČE IN POGOSTITEV

a. Ansambli bodo prejeli informacijo glede prenočišč ob prijavi.

b. Organizator poskrbi za topel obrok na dan tekmovanja.

PRAVICE ORGANIZATORJA DO POSNETKOV

a. Organizator ne odgovarja za morebitne drugačne pogodbene obveznosti med ansamblom, avtorji izvirne skladbe in založniki.

b. Avtorji, izvajalci in njihove morebitne založbe dovoljujejo objavo skladb na nosilcih zvoka, družbenih omrežjih in drugih medijih ter objavo fotografij in videoposnetkov (npr.: za snemanje TV oddaje) in za omenjeno nimajo nobenega zahtevka.

PRAVICE ORGANIZATORJA

a. Ansambel, ki bo kršil razpisne pogoje, bo diskvalificiran. Organizator bo odločal o bodočih prijavah ansambla na festivalu in bo zahteval odškodnino.

b. Uredniški odbor ne odgovarja za morebitne napake v brošuri, ki nastanejo zaradi pomanjkljivosti v prijavnicah posameznih ansamblov.

c. Organizator si pridržuje pravico, da po potrebi spreminja navedena pravila, brez nikakršnih predhodnih obvestil.

d. S podpisano prijavo na 52. Festival narodno-zabavne glasbe ŠTEVERJAN 2024 ansambel sprejme vse pogoje razpisa in ne osporava odločitvam komisij.

Za vse morebitne informacije:

SKPD “F. B. SEDEJ”

Trg Svobode, 6

34070 Števerjan (GO)

Italija

mobitel: +39 329 1883217

(tajnica, Stefania Beretta)

e-pošta: info@sedej.org

PREDSEDNIK

SKPD “Frančišek B. Sedej”

MATIJA CORSI

Števerjan, 22. 12. 2023

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme