Tržaška

Raznolike figurice domačih in tujih jasličarjev

Raznolike figurice domačih in tujih jasličarjev

Nabrežina / Tradicionalna razstava jaslic

Nabrežina je vsako leto znova v božičnem času prizorišče tradicionalne razstave jaslic, ki privablja obiskovalce iz bližnje in bolj oddaljene okolice. Prikaz, ki je na ogled v tamkajšnji župnijski dvorani, je tudi letos postavil Sergio Gerli. Tokratna, že štiriinštirideseta izvedba predstavlja delo odraslih in mlajših ustvarjalcev.
Obiskovalci si bodo lahko ogledali figurice iz naravnih in umetnih materialov, ki so jih izdelali domači in tuji ustvarjalci oziroma obrtniki. Jaslice prihajajo ob tej priložnosti v Nabrežino tako iz naših krajev kot tudi iz sosednih dežel in iz raznih predelov sveta.
Začetki nabrežinske razstave, ki je vključena v deželno mrežo jaslic Giro Presepi, segajo v čas, ko je bil v vasi dolgoletni duhovnik g. Bogomil Brecelj. Letos je jaslice ob odprtju razstave blagoslovil g. Mirko Butkovič. Postavljanje jaslic predstavlja zakoreninjeno in razširjeno ljudsko navado. Na Slovenskem so bile jaslice še predvsem kotne, kasneje pa tudi namizne.
Na razstavi so prikazane jaslice iz pobarvane lepenke, bombaža, lubja ali celo vžigalic. Figurice so izdelane iz lesa, kamna, papirja, keramike, porcelana, gline, želodov, plutovine, voska, školjk, mila in drugih nevsakdanjih materialov. Ob skrbno izdelanih mostičkih in zavetiščih vzbujajo pri obiskovalcih radovednost tudi vrteča se mlinska kolesa in premični pastirčki.
Svoje izdelke razstavljajo tako posamezniki kot skupine. Med temi velja omeniti vrtec in osnovne šole iz Nabrežine, Križa, Šempolaja in Komna ter tržaško združenje prijateljev jaslic. Ob uporabi krajevnih materialov so na ogled tudi figurice iz Afrike, Argentine, Čila, Severne Amerike, Rusije in z drugih celin.
Morda manj poznane, a prav tako ogleda vredne so v Nabrežini tudi jaslice, ki jih je g. Gerli izdelal in postavil v cerkvi sv. Roka. Te, ki precejšnjo pozornost namenjajo prikazu tradicionalnih poklicev, so tokrat izdelane iz v gozdu najdenih materialov. Tradicionalno razstavo jaslic si lahko do 19. januarja ogledamo ob sobotah in praznikih, med 16. in 19. uro.
Mch

09.01.2020

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!