Razmere v Sloveniji ne vzbujajo upanja v njen razvoj leta 2020!

Mnogi ljudje v Sloveniji, verni, a v mnogih primerih tudi laično prosvetljeni posamezniki, doživljajo in izpolnjujejo čas, izročila in duha adventa, kar pomeni, da pričakujejo sveti večer, rojstvo Jezusa, Odrešenika stvarstva. Duha adventa je, sodeč po znakih in odmevih v javnosti, letos več in je marsikje prevladujoč, denimo v razmerju do običajnih življenjskih dogodkov. Sv. Miklavž je prišel in razdelil darove, pričakujejo še dva “dobra moža”, to je Božička in politično razgaljenega Dedka Mraza. V času adventa je Karitas Slovenije pomagala 20 tisoč družinam, ki živijo v stiski in revščini. Pisatelj in pesnik Peter Svetina je značilnosti tega časa v Sloveniji povzel v občutku, “da so krščanske vrednote tako razširjene, da nagovorijo vsakega človeka, ki je odprtega duha”.
Slovenski škofje so na plenarnem zasedanju Slovenske škofovske konference sprejeli skupno izjavo o adventu, namenjeno slovenskim vernikom. Zapisali so, “da je bilo Kristusovo rojstvo dogodek, ki je za vedno spremenil tok zgodovine, vendar se ni zgodil v hrupu ali blišču, ampak v preprostem okolju in tihoti betlehemske noči. Škofje zato vabijo slovenske katoličane, naj v adventu krepijo vero znotraj svojih družin z obiskom svete maše in redno molitvijo. V obdobju pred Božičem so povabljeni, da obudijo stare slovenske krščanske pobožnosti, kot sta molitev ob adventnem vencu in Mariji Romarici. V tem svetem času naj prebirajo Sveto pismo in za Božič postavijo jaslice.
Tudi za nas Slovence je lahko izredno aktualno in pomenljivo mnenje švedskega publicista in novinarja Petra Swedena, ki je razmere ob adventu takole ocenil: “Po mojem mnenju je težava Zahoda ta, da smo zapustili Boga. Ko smo zapustili Boga, smo opustili tradicionalne krščanske vrednote, na katerih je bila zahodna civilizacija zgrajena. Namesto njih pa smo dobili socializem in kulturni marksizem. Kristjani so najbolj preganjana verska skupina na svetu”.
Samo del slovenske politike je zaznamoval sicer za celotno državo pomemben zgodovinski dogodek, 30-letnico ustanovitve Demosa. To je bila združba oziroma koalicija različnih političnih strank in gibanj, ki je s svojo politiko, delovanjem in ukrepi Slovenijo osamosvojila. To je pravzaprav storila vlada, ustanovljena leta 1990. Osamosvojitvena vlada ni imela dovolj moči in vpliva, da bi iz vodilnih funkcij odstranila kompromitirane politike in druge funkcionarje, ki so bili proti osamosvojitvi Slovenije oziroma za ohranitev Jugoslavije. Voditelji Demosa so naivno menili, da se bodo ti v novih razmerah sami vključili v novo resničnost, kar pa se ni zgodilo. Vsi nasprotniki osamosvojitve so ostali na svojih mestih, njihovi nasledniki pa so celo osvojili nove vplivne in politično pomembne funkcije v Sloveniji. Demos, to je kratica za Demokratično opozicijo Slovenije, je bil razpuščen zadnji dan leta 1991. Kasnejši poskusi obnovitve se niso več posrečili. Zdaj je tudi zaradi delovanja premierja Marjana Šarca jasno, da se komunizem v Slovenijo vrača skozi glavna vrata, pri čemer so demokratične stranke same po sebi nemočne, da bi ga lahko ustavile. Nekateri menijo, da bi komunizem morda lahko ustavilo kakšno novo močno civilno-družbeno gibanje.
Glavni in odgovorni urednik tednika Demokracija, Jože Biščak, pravi, “da v Sloveniji ne gre več za socializem kot tak, ampak za prefinjeno obliko nekakšne napredne demokracije, ki sliši na ime demokratični socializem, kjer ima država željo, da ob pomoči množice sebi lojalnih birokratov obvladuje dobesedno vse”. Nekdanji poslanec SDS, Ivo Hvalica, proslavljeni govorec v državnem zboru, pa ima svoj pogled na razmere in potrebne spremembe v Sloveniji. V intervjuju za tedenski magazin Reporter je dejal, “da ga je Marjan Šarec pozitivno presenetil. Sicer pa zakaj bi bil igralec manj sposoben kot obramboslovec, mislil je najbrž na Janeza Janšo. Mateju Toninu, ki ga je obiskal na domu v Solkanu, je svetoval, da njegova stranka Nova Slovenija, krščanski demokrati vstopi v vlado. Na čelu SDS vidi samo Romano Tomc. Janez Janša je bister, delaven, deloholik, strateg, čeprav zadnje čase ne več, ni pa demokrat. Na Sabotinu je še vedno in bo tudi naprej napis Tito. Bog pomagaj. Zdaj so spremenili celo neko filozofijo tega, da ne gre za osebo, ampak za simbol boja proti fašizmu. Poslanec Žan Mahnič ne bi smel kar tako posploševati, da imamo v Sloveniji mafijo. Ima pa deloma prav. Žal ni omenil mafije, ki je v odvetniških vrstah. Ta je včasih še hujša”- Ivo Hvalica pa se čudi Marjanu Šarcu, da ne zamenja Mira Cerarja s položaja zunanjega ministra. “Ne spomnim se, da bi Miro Cerar v prejšnjih službah karkoli in kdajkoli rekel kaj o zunanji politiki. Nikoli ni živel z (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
Marijan Drobež

Adventne nedelje v pričakovanju rojstva Odrešenika

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme