Razkrivanje romantičnih zvez v nori komediji

Piše: Iva Koršič Fotografije: DP

PD Štandrež Abonma ljubiteljskih gledaliških skupin Štandrež 2023

Kljub že skoraj pomladnemu soncu, ki je kar klicalo na sprehod v naravo, so se zvesti abonenti abonmaja ljubiteljskih gledaliških skupin Štandrež 2023 v nedeljo, 28. januarja 2024, v zelo lepem številu zbrali v župnijski dvorani Anton Gregorčič v Štandrežu na tretjem srečanju s komedijo. Po prisrčno duhovitem pozdravu Božidarja Tabaja, veterana in žlahtnega komedijanta dramskega odseka PD Štandrež, prireditelja te edinstvene gledališke ponudbe v zamejstvu, so oder prevzeli igralci Ta bol’ teatra, ki deluje v  Kulturno prosvetnem društvu Josip Lavtižar Kranjska Gora, in bleščeče uprizorili komedijo Kar v vrsto, prosim.

Kot je v gledališki zgibanki zabeležil režiser predstave Dušan Teropšič, koreograf, pedagog, plesalec in performer, so se skupaj z igralci osredotočili na dramsko besedilo ameriškega pisatelja Jacka Sharkeyja, ker je tekst ponujal veliko različnih situacij in dinamičnih premikov, “ki morajo biti koreografija natančnosti, točnosti in struktura naravnih in nepoudarjenih gibov igralcev, kakor tudi podajanje teksta”. Le ta je pravi izziv za nastopajoče, saj se v njem domiselni preobrati in situacije izmenjujejo kot na tekočem traku, tako da se vse skupaj vrtoglavo vrti in spreminja. Pravzaprav so ustvarjalci predstave zaorali ledino, saj je ta sodobna farsa v briljantnem prevodu Anje Smrdel na Slovenskem prvič zaživela prav na domačem odru Ta bol’ teatra v Kranjski Gori februarja 2023. Od tedaj je doživela kar nekaj uspešnih ponovitev. Noro komedijsko zmedo povzročijo razkritja nekdanjih prikritih ljubezenskih vezi uveljavljenega koncertnega pianista Duncana Latimerja (Fredi Grilc) in njegove frfotave žene, zvezdnice telenovel Ellen Latimer (Polona Bačnar), pa še s svojimi ne ravno diskretnimi vprašanji Bart Madden (Marko Koder), radoveden kronist revije, ki se naslaja ob raznih škandalčkih znanih oseb, in seveda skrivnostna, šarmatna ženska, gostja iz Valencie, Ilona Valdez (Nataša Vidic), ter postaven moški Bill Rutledge, poveljnik vojne mornarice ZDA, Duncanov najboljši prijatelj (Stane Jakelj). Z zadnjima dvema sta glavna protagonista imela razmerje. Nenadni preobrati ob pojavljanju nekdanjih ljubezenskih simpatij pianista in igralke, ki ju skuša na vsak način ščititi in kolikor se da mogoče reševati njune težave njuna predstavnica za odnose z javnostjo Gladys Nurmy (Petra Mlinar), skrivanje in prikrivanje resnice so sol in poper te komedije, ki v dinamičnem zaletu spominja na dober vodvil. Pisanost in zmedenost vsebinskega dogajanja so igralci imenitno obvladali in komedijsko štreno odmotali do takega konca, kot ga občinstvo ne pričakuje.

Naglo se menjujoča vsebinska nit je verjetno malce zbegala gledalce, tako da se niso na sprotne komične preobrate izrazito in naglo odzivali v sicer izvrstni igri vseh nastopajočih, za katere je z značilnostmi likov povsem skladne kostume izbral Stane Jakelj. Udobno malomeščansko stanovanje ponazarja scenografska podoba, ki so si jo zamislili sam režiser Dušan Teropšič in igralca Marko Koder ter Stane Jakelj. Za zvok in luč je poskrbel Gregor Jakelj, ki je z režiserjem opravil tudi izbor glasbe in zvočnih efektov. Bernarda Zaletelj je opravila trojno nalogo šepetalke, maskerke in garderoberke.

Gledalci v štandreški dvorani so se gostom iz Kranjske Gore za podarjen komedijski užitek oddolžili s prisrčnim ploskanjem.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme