Razkošnost idej in izpovedna sporočilnost

Piše: V.J.

Sveče na Koroškem Jubilejni 40. Slikarski teden

Ko je pred štirimi desetletji SPD Kočna iz Sveč na Koroškem priredilo prvo mednarodno zasnovano likovno kolonijo, si pobudnika, znani umetnik Valentin Oman in vsestranski kulturni delavec dr. Janko Zerzer, nista mogla predstavljati, da bo ta prireditev tako uspešna in bo še vedno nagovarjala tako umetnike, ki jih organizatorji povabijo k sodelovanju, kot tudi domačine in ljudi iz okolice, ki radi pridejo v Sveče in se srečajo z umetniki pri delu ali se na koncu udeležijo sklepne razstave in predstavitve del, ki so nastala med kolonijo.

Letošnji, jubilejni 40. Slikarski teden se je začel v nedeljo, 17. julija, pred Goršetovo galerijo s sprejemom in predstavitvijo sedmih umetnic, ki so se odzvale na povabilo. Predsednica SPD Kočna Alenka Weber je v svojem nagovoru poudarila pomen jubileja in se veselila, da so prišle v Sveče umetnice iz različnih držav in kulturnih stvarnosti, kar pripomore k posebno plodnemu ustvarjalnemu okolju. Med uvodnim večerom je svoje skladbe izvajal mladi Elias Hafner.

Povabilo SPD Kočna sta sprejeli domači, koroški ustvarjalki, Zenite Komad in Verena Gotthardt, ki se sicer uveljavlja tudi kot besedna ustvarjalka. Prišla je tudi na Dunaju delujoča Judith Zillich. Slovenijo je zastopala Ejti Štih, umetnica, ki smo jo pred kratkim spoznali na razstavi v Gorici in ki od leta 1982 živi in ustvarja v Boliviji, doma pa je z Bleda. Slovensko likovno ustvarjalnost v deželi Furlaniji Julijski krajini je zastopala arhitektka Elena Rucli iz Topolovega v Benečiji, še posebej pa so se v Svečah veselili prisotnosti dveh ukrajinskih umetnic, Svitlane Selezneve in Darie Kuzmych.

Kdor je med tednom obiskoval priložnostne ateljeje, kjer so omenjene ustvarjalke delale, je lahko sproti občudoval nastajanje slik, s posebno tehniko obdelanih fotografij, risb in izdelkov iz tekstila, v pogovoru z umetnicami pa je lahko spoznaval njihov ustvarjalni proces in raznolikost izraznih možnosti.

Sklepna razstava med tednom nastalih eksponatov je bila v soboto, 23. julija, v Einspielerjevem centru. Mnogi, ki so prišli za to priložnost v Sveče, so lahko občudovali razkošnost idej in izpovedno sporočilo likovne govorice sodelujočih umetnic. Močne barve in izrazna moč Ejti Štih, duhovni naboj sodobnih ikon Zillichove, s posebno tehniko ustvarjeni fotografski posnetki Gotthardtove, zanimive stvaritve v tekstilu ukrajinskih ustvarjalk Selezneve in Kuzmycheve (sicer mame in hčerke) ter sporočilna moč risbe, se pravi črt in efektov senčenja Elene Rucli, a tudi nenavadne kompozicije in barvne kombinacije Komadove so nagovorili številne prisotne. Med njimi so bili tudi nekateri umetniki, ki so se udeležili prejšnjih izvedb Slikarskih tednov, kar je potrdilo enkratnost te kolonije. Ob ustvarjanju se namreč sodelujoči slikarji in slikarke redno družijo, kar ustvarja prav posebno živahno izmenjavo idej in vsestransko oplajujočih sugestij.

Kot vsako leto so organizatorji poskrbeli tudi za druge dogodke, ki so obogatili ta teden. V Einspielerjevem centru so v ponedeljek, 18. julija, predstavili otroško pesnitev Rumi in kapitan Saše Pavček, ki sta jo posrečeno podala Sabine in Miha Krištof Kranzelbilder in jo je ilustrirala Štihova, njene razkošne ilustracije, ki likovno bogatijo neverjetne dogodivščine psička Rumija, so ob tem bile na ogled v centru. Tradicionalni društveni piknik je k Vrbnikovi – Goršetovi domačiji privabil številne vaščane, ki so tako lahko spoznali umetnice v bolj sproščenem okolju. Ljudje od blizu in daleč pa so v sredo, 20. julija, uživali na odličnem jazz koncertu kvarteta, pianista Tonča Feiniga, saksofonista Edgarja Unterkirchnerja, in Alena Kovšeta ter Žige Smrdela, ki sta igrala na kitaro in bobne. Tudi letos so organizatorji poskrbeli za likovno delavnico za otroke, mladino in odrasle. Tokrat so pod naslovom Pot k naravni sledi pridobivali izkušnje izraznega slikanja po metodi Arna Sterna. Delavnico je vodila učiteljica Sabine Jobst Ofner.

Tudi jubilejna 40. izvedba Slikarskega tedna v Svečah se je tako končala v zadoščenje organizatorjev in udeleženk ter v zadovoljstvo vseh, ki so obiskovali ustvarjalke, občudovali njihove stvaritve in spremljali ostale dogodke med Slikarskim tednom.

Preberi tudi

Nastop skupine Vikra v Modeni

Kultura

Valerijino jutro

Kultura

Valerijino jutro

21.01.2023
Biseri filmske glasbe

Kultura

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme