Aktualno

Raziskovanje zvoka v filmu bo rdeča nit letošnjega festivala Poklon viziji

Raziskovanje zvoka v filmu bo rdeča nit letošnjega festivala Poklon viziji

Gorica / Del letošnjega programa bo potekal tudi v Cankarjevem domu v Ljubljani

Od 2. do 10. oktobra bo v sedmih mestih (Nova Gorica, Gorica, Videm, Trst, Ljubljana, Izola, Špeter) potekal čezmejni filmski festival Poklon viziji. Kot vsako leto, bo festival, ki ga Kinoatelje organizira v sodelovanju z raznimi partnerskimi institucijami, ponudil bogat program s filmskimi vsebinami, delavnicami, okroglimi mizami, predavanji in strokovnimi srečanji. O prireditvi in letošnjem prejemniku nagrade Darko Bratina so v sredo, 17. junija, na dvoru Darko Bratina v Hiši filma na Travniku v Gorici spregovorile Mateja Zorn, vodja festivala in koordinatorka programa Kinoateljeja, Sandra Jovanovska in Dora Ciccone, programski sodelavki sklopa Prvi Poleti, ter Patricija Maličev, selektorka in programska sodelavka festivala.
“Naša želja je, da se v živo družimo, obstaja pa možnost, da bomo del programa prenesli na virtualno platformo, na splet, če bo to potrebno”, je po uvodnem pozdravu napovedala Mateja Zorn. Kinoatelje od vedno skrbi tudi za izobraževanje mladih in širjenje filmske kulture – v tem kontekstu bo 1. oktobra v Hiši filma seminar za učno osebje, ki ga bo vodil pedagog in filmski kritik Alejandro Bachmann na temo raziskovanje zvoka in glasbe v filmu in njun vpliv na človekovo dojemanje gibljivih podob. 5. oktobra bo tudi predavanje Film in zvok, film in glasba, na katerem bodo srednješolci poskušali razumeti, kaj filmu doprinaša zvok, raziskovanje zvoka pa bo rdeča nit celotne letošnje izvedbe festivala.
V močni partnerski mreži, v katero je Kinoatelje vključen z drugimi filmskimi in kulturnimi institucijami, je glavni element združevanja medkulturni dialog in skrb za razvijanje filmske kulture ter promocija avtorskega filma. V mrežo je vključen festival Kino Otok – v Izolo bo konec avgusta odpotovala nadgrajena instalacija Camera Obscura – Stičišče pogledov avtorjev Jakoba Koncuta in Blaža Pavlice, ki je lani zaživela na Trgu Evrope, letos pa sta se v to partnersko mrežo vključila tudi Cankarjev dom in Ljubljanski filmski festival Liffe.
Tudi letošnja edicija festivala bo obogatena s tridnevnim programom Prvih poletov / Primi Voli / First Crossing, ki bo potekal med 2. in 4. oktobrom na osrednjem prizorišču v prostorih Mostovne in na drugih lokacijah v Novi Gorici in Gorici. O programu platforme, ki je namenjena raziskovanju novih filmskih govoric preko kratkih filmov, sta spregovorili Sandra Jovanovska in Dora Ciccone. Na voljo bodo raznolike vsebine, projekcije kratkih filmov, animiranih filmov, delavnice za otroke, DJ-VJ glasbeni večeri, predavanja. Sodelavki sta opozorili, da je od maja odprt razpis, na podlagi katerega bodo sestavili program. Prijavijo se lahko filmarji in avtorji iz vsega sveta, ki se v prvi vrsti zanimajo za tematiko meje, rok prijave pa je 1. avgust 2020.
Festival Poklon viziji postavlja v ospredje celotni opus izbranega cineasta, vsakoletnega prejemnika nagrade Darko Bratina. Letošnji, enaindvajseti nagrajenec, je srbski režiser Srdan Golubović, o katerem je na srečanju spregovorila Patricija Maličev: “V svojem opusu igranih filmov Golubović portretira življenje posttranzicijske družbe in z brezkompromisno naracijo razkriva moč skorumpiranih politično-ekonomskih sistemov, ki za seboj puščajo pokopališča ne samo usod posameznikov, temveč tudi idealov”. “Srdan Golubović je posnel štiri celovečerce, spada v gneracijo t. i. srbske Nouvelle vague, je pa bil ves čas ‘lonely rider’. Problematičnega obdobja po razpadu Jugoslavije se loteva na svojstven način, v njegove filme ideologija nima vstopa”, je še dodala Maličeva.
Mateja Zorn je predstavila bogati program Kinoateljejevih poletnih filmskih doživetij: julija bo Letni kino v Štandrežu, v Tolminu bo Kino pod brezami, od 29. julija do 5. avgusta bo v Novi Gorici Letni kino Silvana Furlana, od 9. do 14. avgusta pa 9. Mednarodni mladinski filmski tabor, konec avgusta bo sezono sklenil Kino v Gozdu, ki ga organizirajo skupaj s parkom Pečno.
Ob koncu srečanja se je Zornova spomnila tudi ustanovitelja Kinoateljeja: “Letošnji prejemnik nagrade je pravi hommage našemu ustanovitelju Darku Bratini, ki je verjel, da ima film veliko moč in prav skozi njega raziskujemo družbo in lažje razumemo, kako si želimo zakorakati naprej, v prihodnost”.
Kat

29.06.2020

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!