Raziskovanje likovnih izraznosti

Mladi umetnik Ivan Žerjal je v petek, 27. septembra, v Kraški hiši odprl svojo novo likovno razstavo z naslovom Repen 31. razgledna točka, posvečeno prav repenski galeriji. Uspeh letošnje 26. Kraške ohceti pomeni za organizatorja, zadrugo Naš Kras, potrditev zdravih in živih temeljev, na katerih že desetletja gradi kulturno podobo tržaškega vinorodnega Krasa. V tem slogu so tudi končali razstavno sezono, kar je z zadovoljstvom povedal tudi župan Marko Pisani, ki je ponesel pozdrav predsednika Edija Krausa.
V idiličnem vzdušju kraških prvinskih elementov, kamenja in lesa, je goriškega likovnika predstavila umetnostna zgodovinarka Alenka Di Battista. Ivan Žerjal, rojen leta 1976 v Gorici, je diplomiral iz umetnostne zgodovine in se na tem področju tudi specializiral v Benetkah, sedaj pa končuje podiplomsko izpopolnjevanje na področju filozofije in teorije vizualne kulture na Fakulteti za humanistične študije v Kopru, kjer tudi dela kot asistent. Je profesor umetnostne zgodovine na klasičnem liceju Trubar v Gorici, član Društva za umetnost KONS in Slovenskega društva za estetiko.
Žerjal nadaljuje preizkušanje in raziskovanje umetniških izraznih možnosti njemu najbližje tehnike dekolaža, obenem pa vpeljuje v svoj repertoar nove motive in teme. Tudi neukega opazovalca je najprej presenetila inštalacija vertikalne, valjaste oblike iz krožno postavljenih lesenih letev, pri kateri je Žerjal slikarsko ploskev postavil na notranjo stran le-teh. S tem je opazovalca pozval k aktivnosti, saj smo morali po pobobah pobrskati s pogledom skozi špranje: umetnina nastaja z vsakim pogledom znova.
V tehniki dekolaža in akrila na platno sta izdelani sliki luči in opazovalec, s katerima Žerjal ohranja dvoumnost in odprtost likovnega dela sodobnega tipa. Dekolaži na papirju so pa nekaj drugega, saj prikazujejo motiv klavirskega koncerta na ulici in dajejo občutek dinamičnosti, pravzaprav glasbenosti. Vse teme in likovne misli, ki jih Ivan Žerjal ponuja na ogled, vsekakor ne delujejo kot zaključena celota, temveč bolj kot delo v nastajanju, začetek in proces novih in nadaljnjih avtorjevih umetniških nastajanj. Svoje delo skuša širiti v prostor in zaupa v gledalca, saj gledalčevo bistro oko postaja nepogrešljivi del razstavnega trenutka.
Za glasbeno kuliso v slogu brazilske bossa nove sta poskrbela pevka Andrejka Možina in kitarist Ariel Cubria, razstavo Repen 31. razgledna točka sta podprla še Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter občina Repentabor. Na ogled bo ob nedeljah in praznikih od 11. do 12.30 in od 15. do 17. ure.
Jernej Šček

Ivan Žerjal razstavlja v repenski Kraški hiši

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme