Razigrane ulične predstave 

SNG Nova Gorica / Festival Ana Desetnica

Tudi ob koncu te gledališke sezone bo SNG Nova Gorica gostilo Festival Ana Desetnica s štirimi uličnimi predstavami, ki bodo v Novi Gorici od nedelje, 25. junija, do srede, 28. junija 2023. V duhu čezmejnega povezovanja in prihajajočega EPK GO! 2025 je program sestavljen z mislijo na publiko iz obeh Goric. Ogled vseh predstav je brezplačen.

Spored:

Nedelja, 25. 6. 2023, ob 21.30, Trg Evrope / Antagon TheaterAKTion (Nemčija) Corpus Mundigledališko plesni performans

Ponedeljek, 26. 6. 2023, ob 19.00, Bevkov trg / Galirò (Italija) Poom-Chaekscentričen one-man-band

Torek, 27. 6. 2023, ob 19.00, pred Domom upokojencev Nova Gorica / Brunitus (Argentina) Gùshiklovnada z diaboli

Sreda, 28. 6. 2023, ob 19.00, pred Domom upokojencev Nova Gorica / Cirkultura (Hrvaška) Grand Hotel Circus Cabaretcirkuški kabaret

Corpus Mundi je avtobiografska pripoved, ki premaguje geografske in estetske meje s tekočim prehajanjem med plesom in gledališčem. Performans pripoveduje o ženskem telesu afriškega porekla, ki osebne izkušnje preoblikuje v predstavo za javnost. Performerka Bárbara Luci Carvalho reče: “Vrata so odprta … Slišim glas svojih prednikov, ki pravijo: ‘Ne pozabi, da moraš poskrbeti za gene tega sveta in ustvariti življenje v telesu, ki je nenehno postavljeno pred izziv, da se prebije skozi družbene konstrukcije. Svojo lastno zgodbo si šele začela ustvarjati …’”

Poom – Cha Ekscentričen one-man-band

Festivalski sprehod po središču Nove Gorice se bo nadaljeval z ekscentričnim glasbenikom, pravzaprav celim orkestrom v eni osebi, ki bo obredel vse kotičke in lokale. Poom-Cha je interaktivna glasbena komedija v živo, ki se včasih zgodi kot intenzivna hoja po mestu ali pa kot zabavna ulična predstava v krogu. Je energična, muhasta, duhovita, kul, ekscentrična, neukročena, polna barv, očarljiva glasbena igra, ki okrog sebe širi življenje, hkrati pa tudi nespoštljiva, izvirna, a vedno dobre volje.

Gùshi Klovnada z diaboli

Drugi del festivalskega programa bosta dve predstavi pred Domom upokojencev Nova Gorica, obe sproščeni in interaktivni, ki bosta prav tako nagovarjali prebivalce z obeh strani meje. Diabolo, pripomoček za žongliranje, nekdaj znan tudi kot hudič na dveh palčkah, je tisočletja star izum kitajskega porekla, ki so ga že pred Kristusom uporabljali za odganjanje zlih duhov.

Brunitus, argentinski ulični umetnik, v svoji novi predstavi ponovno odkriva to mistično orodje, ki se vrti, leti in zapleta kot naše zgodbe in z njegovo pomočjo ustvarja potovanje po človeških čustvih. Naslov predstave, Gùshi, v kitajskem jeziku namreč pomeni zgodbe. Brez zgodb ni življenja, ni časa. Gùshi je poetična in intenzivna cirkuška pravljica, predstava za vso družino.

Grand Hotel Circus Cabaret Cirkuški kabaret

V zadnji predstavi festivala nastopijo štirje klovni, ki v vrtoglavi cirkuški vožnji hitijo brez zavor proti hotelu, kjer vsaka soba pripoveduje svojo zgodbo. Na hotelski terasi uprizorijo predstave, katere glavne sestavine so čili chabanero, jalapeño čili, chipotle in kapre. Smejoči obrok v prahu, kričeče omake in odrska igra, vsi štirje liki v istem loncu. Smeh po naročilu! Klovni sami pravijo, da je na splošno presenečenje občinstva in nastopajočih predstava zabavna!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme