Goriška

Razburljive dogodivščine v Galski vasi

Razburljive dogodivščine v Galski vasi

SZSO GORICA / Tabor volčičev in volkuljic v Gojačah

Najmlajša veja Slovenske zamejske skavtske organizacije se je letos na poletni tabor odpravila v Gojače oz. v Galsko vas. Slavni Asterix, Obelix, Kvaritonix, Matusalemix in veličastni galski poglavar Vserasturix so v torek, 9. julija, sprejeli mlade volčiče in volkuljice krdela Sambhur iz Gorice.
Že prvi dan so volčiči postavili tabor: pripravili so oglasno desko, okrasili galsko zastavo in strukturo tabornega ognja, nato so v večernih urah postavili še jambor. Da bi otroci lahko ostali v Galski vasi, so se morali obvezati, da se bodo držali galskih zapovedi. Po slavnostni pojedini, ki sta jo pripravila poglavarjeva žena Briti in druid Panoramix, so se volčiči zbrali ob tabornem ognju in ob svetlih plamenih skupaj prepevali galsko himno. Naslednji dan je mlade skavte pričakalo presenečenje, saj je bila na vrsti galska olimpijada, s katero so se Galci pripravili na morebitni spopad z Rimljani. Po utrudljivem dnevu je v večernih urah nastopil čas še za prireditev Galija ima talent, na kateri so skavti pokazali svoje dramske in glasbene sposobnosti. Četrtek je bil za volčiče še posebno zanimiv, saj so se v jutranjih urah odpravili na izlet do rimskega vodnega stolpa. Mislili so, da bodo lahko vohunili po rimskem ozemlju in morda srečali kakega Rimljana, žal pa niso nikogar srečali na poti. Popoldne so bile na vrsti raznorazne delavnice, pri katerih so mladi gostje Galske vasi kuhali, šivali, izdelovali obeske za ruto, frače, ropotulje, zapestnice in mazila za ustnice. Petje okoli tabornega ognja je prekinila poglavarjeva žena Briti, ker je na tleh v gozdu našla zlat srp driuda Panoramixa, njega pa ni bilo od nikoder. Šli so ga iskat, našli pa so le njegovo sporočilo v skrivni pisavi. Dešifrirali so ga in ugotovili, da so Panoramixa ugrabili rimski vojaki. Ker niso imeli zadostne zaloge čarobnega napoja za vse Galce in goste, sta se Asterix in Obelix javila, da gresta po galskega druida.
V petek so skavti odšli raziskovat okolico vse do soteske Konjščaka. Prišli so do rimskih taborov Bolanum, Lavdanum, Belirum in Akvarium, kjer so dobili dele načrta, ki so ga Rimljani pripravili za napad na Galsko vas. Na poti domov pa so srečali še Netflixa in Spotifixa, Galca iz druge galske vasi, ki sta se jim pridružila.
Predzadnjega dne pa je bila na vrsti velika bitka proti Rimljanom. S pomočjo druida Panoramixa in njegovega čarobnega napoja so ob koncu dneva le premagali sovražnike in si tako izborili samostojnost.
V nedeljo so Galsko vas obiskali še starši. Po tabornem ognju, obilnem kosilu in sveti maši, ki jo je daroval g. Karel Bolčina, so skupaj s svojimi otroki zapeli Pesem slovesa, s katero se je tabor uradno končal.
Vestni modras

30.07.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!