Ravnikarjevo leto v Ravnikarjevem mestu

Fotografije: Ana Rojc

Nova GoricaPredstavitev programa Ravnikarjevega leta

Mestna občina Nova Gorica letošnje leto posveča arhitektu Edvardu Ravnikarju in se obenem pridružuje obeležitvi Ravnikarjevega leta na državni ravni ob 30. obletnici njegove smrti. Praznovanje predstavlja dobro priložnost, da bolje spoznamo osebnost Edvarda Ravnikarja, javno prepoznamo in razumemo pomen njegovih del v Novi Gorici ter da razširimo poznavanje in vedenje o vrednotah modernistične dediščine mesta čim širši javnosti, saj predstavlja neizpodbitno pomemben element identitete Nove Gorice, kot je poudarila konservatorka dr. Alenka di Battista na novinarski konferenci v četrtek, 8. junija, v novogoriški Občinski palači.

Za gradnjo Nove Gorice je bila leta 1947 izbrana urbanistična rešitev izjemno plodovitega slovenskega arhitekta Edvarda Ravnikarja. Čeprav je pri načrtovanju mesta sodeloval le v prvih letih, ga je kljub temu zaznamoval s temeljnimi potezami in značajem modernističnega mesta z obsežnimi zelenimi površinami. Dr. Alenka di Battista, konservatorka na Zavodu za varstvo kulturne dediščine, OE Nova Gorica, in poznavalka arhitekturne dediščine Edvarda Ravnikarja, je izpostavila: “Edvarda Ravnikarja lahko imamo za očeta Nove Gorice, saj je po njegovi idejni urbanistični zasnovi mesto nastalo in se sprva tudi razvijalo, predvsem pa dobilo modernistično potezo, po kateri se razlikuje od bližnjih historičnih jeder Solkana in Gorice in po kateri je daleč naokoli jasno prepoznavno.”

Novogoriški župan Samo Turel je pojasnil odločitev o Ravnikarjevem letu: “Zdi se nam pomembno, da našo kulturno dediščino še dodatno približamo ljudem, dodatno osvetlimo, osmislimo, skušamo z njo seznaniti najširšo javnost. Na našo pobudo se je odzvalo veliko število institucij, ki so tvorno prispevale k oblikovanju programa leta. Program vsebuje dogodke, primerne za vse generacije, pa tudi za strokovno javnost. Največja letošnja prireditev je vseslovensko srečanje arhitektov, ki bo jeseni prvič potekalo v Novi Gorici.” Predsednica Društva primorskih arhitektov (DPA) Ines Bonutti je dejala, da je DPA na pobudo posameznikov in društev predstavilo vodstvu novogoriške mestne občine skupno pobudo o posvetitvi leta Edvardu Ravnikarju in dediščini moderne ter oblikovanju programa – mestna občina je pobudo sprejela in k sodelovanju v programu se je odzvalo lepo število goriških institucij in društev. “Doprinos DPA je priprava razstave na temo Ravnikarja in goriškega prostora, ker gre za način predstavitve arhitekturnih prostorskih vsebin, ki nam je najbližja. Razstava bo postavljena na zunanjem razstavišču ob Goriški knjižnici Franceta Bevka.” Dodatno bo na programu niz arhitekturnih vodenj in arhitekturni sprehod po Novi Gorici. “Prav tako bo Dan arhitektov, največji arhitekturni dogodek leta, letos potekal v Novi Gorici. V okviru Dneva arhitektov bodo podeljena najvišja strokovna priznanja, na priložnostni razstavi Slovenska arhitektura in prostor 2023 pa bodo na ogled postavljeni najboljši projekti preteklega leta,” je pojasnila Ines Bonutti.

Bogat program Ravnikarjevo leto v Ravnikarjevem mestu je na ogled na spletni strani novogoriške mestne občine (www.nova-gorica.si) v zavihku Projekti.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme