Rally Nova Gorica

Piše: Tamara Mizerit

Spremenljivo vreme, naporen urnik in zahtevne preizkušnje

Pravkar se je zaključil največji avtomobilistični spektakel v Sloveniji, in sicer Mahle 11. rally Nova Gorica, ki se je odvijal od petka, 22. septembra, do nedelje, 24. septembra 2023, po ulicah Nove Gorice in v njeni širši okolici. Gre za najodmevnejšo reli preizkušnjo na Goriškem, ki poleg slovenskega državnega prvenstva in pokalnega prvenstva AŠ2005 šteje tudi za FIA evropski rally pokal, pokal Mitropa, pokal FIA Junior ERT in FIA CEZ rally prvenstvo starodobnih vozil. Dolžina celotne trase tridnevnega relija je bila 539 kilometrov, posadke pa je čakalo 15 hitrostnih preizkušenj (HP) v skupni dolžini dobrih 150 kilometrov. V petek ob 18.00 uri se je s ceremonialnim startom pred hotelom Perla, s prisotnostjo Roberta Reida, podpredsednika FIA, za navdušence pričelo tridnevno hrumenje motorjev s 94 prijavljenimi vozili, od najbolj izkušenih voznikov do najstnikov za volanom, iz 17 različnih držav, tokrat tudi iz Avstralije, Peruja in Omana. Najprej se je prek startne rampe zapeljal dirkalnik s startno številko 1, nato še vsi ostali, medtem ko je na večerno hitrostno preizkušnjo po mestnih ulicah zapeljal najprej dirkalnik z najvišjo startno številko. Tako imenovani superspecial sredi mesta je kratek, a zaradi tega nič manj zanimiv, saj je za pravi spektakel in preobrat na lestvici poskrbel naliv sredi dirke, da je prvi čas nepričakovano dosegla ekipa Čendak-Markežič (Renault Clio rally5) in tako ugnala favorita dvojca Grossi-Berlot (Hyunday i20 R5) in Turk-Kacin (Hyunday i20 rally2).

Sobotni del dirke je bil najdaljši, saj je prva posadka startala ob 7. uri zjutraj. V dopoldanskem času so se odvijale hitrostne preizkušnje Nozno in Morsko, v popoldanskem času še HP Ročinj in Kromberk. V nedeljo nekaj pred deveto uro se je dirka pričela s HP Renče, nadaljevala s HP Banjšice, sledila je zadnja HP Ravnica, že ob mraku. Vse HP se ponovijo dvakrat. Servisna cona je bila na parkirišču pred Mercator centrom v Kromberku, kjer so si ekipe postavile šotore in so mehaniki skušali v čim krajšem času in čim bolje popraviti ali odpraviti napake na dirkalnikih. Žal pa se vsega ne da vedno popraviti in to sta letos izkusila tudi glavna favorita dirke Rok Turk in Blanka Kacin, ki sta po tehničnih težavah na sedmi HP, ko jima je odpovedal jermen za servo volan, morala dirko predčasno zaključiti, saj ekipi v servisu težav ni uspelo odpraviti. Veliko je bilo tudi prebitih gum, zato se je lestvica na vrhu v kratkem času zelo spreminjala. Kar nekaj dirkalnikov je še predčasno končalo dirko, med njimi tudi dve posadki kluba Scuderia Gorizia Corse iz Gorice, in sicer posadka Sosol-Lamanda (Peugeot 106 div.7), ki ji je v sobotnem delu odpovedal alternator. Do poznega večera je mehanikom uspelo napako popraviti, a je v nedeljo ista težava dokončno ustavila dirkalnik na progi, pa tudi posadko Terpin-Ierman (Renault Clio), ki ji je odpovedal motor. Goriški klub Scuderia Gorizia Corse je imel prijavljenih šest posadk, od katerih so se dobro uvrstile kar tri: Laurencich-Mlakar (Peugeot 106), ki je s tem majhnim dirkalnikom marsikomu dihala za vrat in osvojila 38. mesto v skupni razvrstitvi, 2. mesto med italijanskimi posadkami, 2. mesto pokala Mitropa Rally Club (Mrcc) ter 1. mesto divizije 6. Posadka Cepek-Colja (Renault Clio) je dirko zaključila na 44. mestu v skupni razvrstitvi, 3. mestu med italijanskimi posadkami, 3. mestu pokala Mrcc, 4. mestu divizije 7, ekipa Grendene-Rivis (Opel Astra) pa na skupnem 45. mestu, 4. mestu med italijanskimi posadkami, 4. mestu pokala Mrcc ter 5. mestu divizije 7. Dvojec Di Lorenzo-Benossi (Suzuki Swift) se je uvrstil na 61. mesto v skupni razvrstitvi, dosegel 15. mesto v pokalu Mitropa ter 11. mesto divizije 6.

Veliko domačih in slovenskih posadk je med dirko imelo težave z dirkalniki, malo zaradi spremenljivega vremena, saj je bila menjava gum zaradi prej suhe, nato mokre cestne podlage dnevna neznanka, malo zaradi težavnosti hitrostnih preizkušenj, saj so le-te kar zahtevne. Tudi oba slovenska favorita sta imela v soboto svoje težave, tako je v skupni razvrstitvi na vrhu prevladoval Madžar Martin Lazslo s startno številko 7 (Skoda fabia rally2 evo). Marko Grossi se je kljub prebiti gumi uvrstil na sam vrh državnega prvenstva.

Letošnja enajsta izvedba relija je bila več kot uspešna, pravijo organizatorji AMD Gorica in se zahvaljujejo prav vsakemu, ki je bil del te čudovite zgodbe. Miro Lipičar, eden stebrov pri organizaciji dirke, zna povedati, da si pri AMD Gorica že več let prizadevajo za tesnejše sodelovanje relija med Slovenijo in Italijo, a da se je do sedaj vedno zatikalo v pisarnah ACI v Rimu. Spomnil je, da je v osemdesetih letih goriški reli že potekal na obeh straneh meje, in kljub temu da je bila takrat meja med slovensko in italijansko Gorico ostro začrtana, so jo dirkači prečkali brez pregleda potnih listov. Skoraj štirideset let pozneje, ko meje med državama ni več, je organizacija športnega spektakla na skupnem goriškem prostoru še večji izziv. Seveda se z nestrpnostjo čaka leto 2025, ko bo Nova Gorica skupaj z Gorico Evropska prestolnica kulture, želja pa je takrat organizirati reli na obeh straneh meje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme