Rak dojke ni izključno ženska zadeva!

Piše: Katja Ferletič

KC Lojze Bratuž / Predstavitev knjige Stefana Saldarellija

Tudi moški lahko razvijejo raka dojke. Gre za pomembno zdravstveno temo, na katero moramo opozarjati tako moško kot žensko populacijo, predvsem pa najmlajše. Rak dojke pri moških je redek, a nevaren. Manj kot 1% vseh karcinomov dojk se pojavi pri moških, v Italiji vsako leto zboli približno 500 moških. Srednja starost ob diagnozi je med 60. in 70. letom, vendar lahko prizadene moške vseh starosti. Če je diagnoza pravočasna, je to obvladljiv rak in prognoza se ne razlikuje od raka dojk pri ženskah. Zaradi neozaveščenosti je povprečni čas med prvim simptomom in diagnozo pri moških daljši kot pri ženskah, zakasnitev v prepoznavanju problema pa lahko zelo poslabša izhod bolezni.

Dvainpetdesetletni grafični oblikovalec iz toskanskega Prata Stefano Saldarelli je prebolel raka dojke. Zdravniki so mu ga diagnosticirali leta 2017, svojo zgodbo pa je opisal v avtobiografski knjigi z naslovom Il cancro al seno non è solo roba da femmine. Una carezza può salvarti, ki je oktobra lani izšla pri založbi Phasar Edizioni. Stefano se je z boleznijo soočil pred več kot štirimi leti, ko ga je nanjo opozorila žena Antonella, ki je zaznala znake v njegovi prsni mišici. Sprva je avtor menil, da gre le za majhno maščobo, žena pa je vztrajala in odpravila sta se na pregled. Ko so mu zdravniki diagnosticirali raka, je bil Stefano presenečen, osupel, kmalu pa je v njem narasel občutek jeze, saj se je zavedel, da ga zdravstveni sistem ni opozoril pravočasno na takšno možnost, da ni imel na razpolago dovolj informacij. Odločil je, da bo svojo izkušnjo delil z drugimi. O raku dojke pri moških je začel pisati na svojem blogu in na spletnih omrežjih, kjer ima danes več kot 10.000 sledilcev. Stefano sodeluje tudi z dobrodelnimi združenji, ki se ukvarjajo s promocijo projektov, ki ljudem nudijo informacije o raku dojke, sodeluje z zdravniki in skupinami bolnikov, organizira srečanja in informativne večere.

“To knjigo sem napisal v upanju, da bodo znanje in informacije usmerili moške v spoznanja, številne žene, matere in sestre pa v podporo in pomoč, ki naj bi preprečili podcenjevanje bolezenskih znakov in tveganj,” pravi avtor, ki je svojo knjigo predstavil tudi v Gorici. V Kulturnem centru Lojze Bratuž je v petek, 7. januarja, spregovoril o svoji preizkušnji, z njim sta se pogovarjala onkologinja v goriški bolnišnici dr. Marta Prestin in zdravstveni vodja goriškega kirurškega generalnega oddelka dr. Jože Stacul, večer pa je povezovala časnikarka in tiskovna predstavnica goriškega župana Patrizia Artico. Ob prisotnosti avtorjeve žene Antonelle je za uvodni pozdrav poskrbela Nicole Primozic, predsednica združenja Volendo Continuare, ki je srečanje priredilo, spregovorila pa je tudi odbornica na goriški občini Silvana Romano.

V knjigi je opisana celotna štiriletna terapevtska pot od prvih pregledov do operacije, ki se je od prepoznavnega posega nadaljevala z odstranjevanjem prizadetega tkiva, kar je bilo za pisca šokantno, saj se je tedaj prvič konkretno zavedel nevarnosti. Dr. Marta Prestin je razložila, da so primeri raka dojke pri moških zelo redki, zdravniki pa jih obravnavajo na enak način kot pri ženskah: “V zadnih letih imamo veliko več informacij tudi glede dejavnikov tveganja raka dojk in dednost je eden od teh dejavnikov tudi pri moških. Genetsko testiranje opravljamo tudi pri moških, ki imajo v družini primere raka dojke.”

Saldarelli je navzočim povedal, kako se je z boleznijo soočal, kateri so bili simptomi terapije, spregovoril je o zaskrbljenosti, ki ga je spremljala, psiholoških in fizičnih težavah, ki jih je doživljal še posebno z uvedbo terapije v obliki namenskih tabletk, ki bi se morala nadaljevati v nadaljnjih petih letih: pisec je sklenil terapijo prekiniti, izbral je drugačno pot, med katero mu je bila vedno zraven žena. 

Dr. Jože Stacul je v svoji karieri operiral le štiri moške, ki so imeli raka dojke. Priznal je, da je to bolezen, “ki nima starosti, ki lahko prizadene vsakogar. Mlajši je pacient, bolj je psihološko ranljiv.” Pri tem je poudaril pomen, ki ga ima odnos med bolnikom in zdravnikom, humanost in odkritost, ki ju zdravnik mora izkazovati, prav gotovo pa sta za ozdravljenje bistvenega pomena tudi pozitivna energija pacienta in podpora družinskih članov: “Nihče se ne sme nikoli čutiti zapuščenega! Družina mora postati močna enota, v kateri si bremena delimo!” Dr. Stacul je opozoril, da se zdravniki včasih striktno držijo protokolarnih postopkov, ki jih ubranijo pred sodnimi, saj je včasih pristop pacientov in sorodstva nasilen in vsiljiv.

Med večerom se je razprava razširila tudi na drugačna vprašanja, povezana z rakastimi boleznimi in različnimi terapijami. V svoji knjigi avtor s svežim, včasih celo ironičnim slogom podrobno, a obenem privlačno pripoveduje svojo zgodbo, ki se je srečno končala. 40 odstotkov izkupička od prodaje knjig je bilo na petkovem večeru namenjenih društvu Volendo Continuare, ki deluje v podporo bolnikom z rakom.

Stefano Saldarelli poudarja, kako lahko nezaupanje in napačne informacije otežkočijo pravilno diagnozo in s tem možnost pravočasnega zdravljenja, s katerim se lahko bolnik izogne širjenju bolezni: “Edina možna pot je preventiva!” Avtor skuša s svojim delom opisati rak dojke in njegovo zdravljenje z moškega vidika. Hkrati opozarja, da sta preventiva in zgodnja diagnoza najpomembnejši orožji za premagovanje vseh rakastih oboljenj.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme