RAI je žal ukinil srednji val

Piše: JUP

Naša narodna skupnost živi v krajih, kjer so bile vedno težave s kakovostnim sprejemanjem radijskih frekvenc. Poslušalci Radia Trst A to dobro vemo, in kjer so bile težave s poslušanjem oddaj na frekvenčnih modulacijah, smo si od Milj do Trbiža, in tudi marsikje v čezmejnih krajih, pomagali tako, da smo slovenskemu tržaškemu radiu RAI sledili po srednjem valu, na frekvenci 981.

Od nedelje, 11. septembra 2022, pa Radia Trst A ni mogoče več poslušati po srednjem valu, ker je utihnil tržaški oddajnik na Greti, pripadniki italijanske manjšine v Sloveniji in na Hrvaškem pa ne morejo več prisluhniti oddaji L’ora della Venezia Giulia, ki jim je namenjena po konvenciji med predsedstvom vlade in družbo RAI in ki so jo oddajali s pomočjo oddajnika pri Benetkah. Družba RAI je namreč sprejela sklep, da po vsej državi izklopijo srednjevalovne oddajnike.

Navkljub opozorilu senatorke Rojčeve na začetku julija in pozivom Dobrilove in Bandlja, v imenu obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji, kakor tudi predsednika Unije Italijanov Tremula, ki so nagovarjali rimsko vodstvo družbe RAI in so se na to temo srečali tudi z miministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Arčonom ter z italijanskim veleposlanikom v Sloveniji Campanilejem, da bi vsaj začasno ohranili srednji val, tega družba RAI ni upoštevala. Sprva so sicer zagotavljali, da bo tehnična služba počakala z ukinitvijo srednjega vala, dokler ne bi našli ustrezne tehnične rešitve za sprejemanje oddaj, ki so predvidene v konvenciji. Temu navkljub pa so v nedeljo izklopili oba srednjevalovna oddajnika. S posledično negativno oceno te odločitve sta se oglasili tako Rojčeva kot Serracchianijeva.

Med slovenskim poročili Radia Trst A smo slišali, da je še vedno mogoče poslušati sporede na frekvenčni modulaciji, ki pa je po našem mnenju nujno potrebna ustreznega izboljšanja. V neposrednem prenosu, čeprav s pogostim mrkom zvoka, je mogoče Radio Trst A poslušati na streamingu na spletni strani www.sedezfjk.rai.it, in če imamo satelit, tudi s pomočjo satelitske platforme tivù sat na naslovu https://www.tivusat.tv/canali/canali-radiofonici.aspx, na frekvenci 11.766 V in LNC 639 (številki dodeljenega programa). Dan po ukinitvi srednjega vala so poskrbeli tudi za to, da je sporedom mogoče v živo prisluhniti na platformi Rai Play Sound – portalu https://www.raiplaysound.it/dirette .

Kot sporočajo, bodo tudi sporedi, ki so po konvenciji namenjeni italijanski manjšini v Istri, odslej dosegljivi na satelitu in po platformi RAI Play Sound.

Menimo, da so nakazane tehnične rešitve namenjene predvsem mlajšim generacijam, ki obvladajo sodobno računalniško tehnologijo. Za starejše poslušalce pa bi kazalo omogočiti poslušanje radia po televezijskih kanalih, kot je bilo to mogoče še pred kakim mesecem, oziroma, da bi tudi za sporede Radia Trst A zagotovili njihovo oddajanje po sistema DAB, kar naj bi jamčilo kakovostno srejemanje tudi v avtomobilih oziroma v krajih, kjer smo doslej sporede tržaškega slovenskega radia poslušali po srednjem valu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme