Radoživo vzdušje ob prazniku navdušenih bralcev

Prireditvi ob podeljevanju bralnih značk pridnim bralcem, učencem Večstopenjske šole v Gorici, v katero spadajo OŠ Oton Župančič iz Gorice, Fran Erjavec iz Štandreža, Josip Abram iz Pevme, OŠ Alojz Gradnik iz Števerjana in Ludvik Zorzut iz Bračana ter tudi nižja srednja šola Ivan Trinko iz Gorice, sta letos, 22. maja 2014, potekali nadvse živahno in razigrano. Da je bilo tako, ima prav gotovo veliko zaslugo letošnji gost, slovenski otroški in mladinski pisatelj Primož Suhodolčan (23. maj 1959, Črna na Koroškem). Na oder Kulturnega centra Lojze Bratuž so ga ob čarovniških besedah “hokus pokus, bamber bam, pravi pisatelj pridi k nam”! stoje z zaprtimi očmi na spodbudo učiteljice Barbare Rustja, že vrsto let sproščene povezovalke te prijetne prireditve, “pričarali” osnovnošolci, ki so se dopoldne zbrali v veliki dvorani KCLB. Med njimi so v prvi vrsti sedele gostje, prof. Andreja Duhovnik, svetovalka za slovenske šole v Italiji na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo, ki vestno spremlja šolsko delo v zamejstvu, predsednica društva Bralna značka v Sloveniji, dr. Dragica Haramija, in Manca Perko, generalna sekretarka istega društva. Pisatelj Primož Suhodolčan, ki ima za seboj kakih sto napisanih knjig, “v glavi pa še kakih 72”, kot je sam prešerno dejal, je v otrocih zbudil smeh že, ko se je hudomušno predstavil, rekoč, da mu poleg drugih vzdevkov, ki so mu jih naprtili, sedaj najraje pravijo “Popek”, ker ima “daleč najbolj lačen popek na svetu”. Ta ga zjutraj neustavljivo vodi do hladilnika, ki je tudi njegova “najljubša domača žival”; njegov najljubši šport je “napad na hladilnik”, njegova najljubša knjiga pa “jedilni list kitajske restavracije”! V takem šegavem slogu jim je povedal, da je bil v Gorici – opisal jo je kot kakšno velemesto – že v davnih časih, ko so tod leteli dinozavri … Otroci so med nalezljivim smehom, ki se je širil po dvorani, izvedeli, da je najstrašnejša žival papiga! Njegova je zelo rada pela oz. zlagala take pesmice, ki so ga spravljale v veliko zadrego in tudi nemilost v šoli, pri sorodnikih … Vse je pripovedoval v tako razposajenem tonu in z glasom imenitno oponašal papigin glas ter tako živo predstavil druge “junake” svojih pripovedi, da so otroci v njem razkrili pravo igralsko žilico. S svojimi zgodbicami – nekatere so šolarji prebrali tudi med šolskim letom -, je tako kratkočasil učence in zabaval tudi učitelje in učiteljice, da bi ga kar naprej poslušali. A čas je neizprosen, zato so se njegove s hudomušnostjo začinjene zgodbe morale umakniti slovesnemu podeljevanju bralnih značk. Pri tem je z učiteljicama Barbaro Rustja in Marto Ferletič sodeloval tudi Suhodolčan, kateremu so učenci OŠ Abram iz Pevme napisali voščila za rojstni dan in mu skupaj z drugimi zapeli Vse najboljše zate.
Tudi v letošnjem šolskem letu so učenci ob učnem programu marljivo prebirali knjige iz šolske knjižnice, pa tudi iz goriške Feiglove in drugih knjižnic po domačih vaseh, in s tem spoznavali dela slovenskih in tujih pisateljev, bogatili besedišče in si ne nazadnje vneto nabirali točke za bralno značko. Kot je že ustaljena navada, so na oder po značke in knjižni dar prišli predstavniki posameznih šol, da bi jih učiteljice zaslužnim učencem kasneje izročile v razredih. Na oder so stopili tudi superbralci, taki, ki so prebrali veliko število knjig: iz drugih razredov jih je bilo kar trinajst, iz tretjih devet, iz četrtih deset in iz petih sedem. Petošolci so iz rok predstavnice Odbora staršev Metke Petterin prejeli še dodatni knjižni dar – Cankarjeve Črtice – s posvetilom: Knjiga odpira nešteta obzorja, preganja dolgčas, poteši radovednost, gradi mostove v svetove polne domišljije. Odbor staršev ti jo zato poklanja z željo, da bi vedno ostala nepogrešljiva prijateljica in ne samo bežna znanka, ki si jo spoznal v teh prvih letih svojega šolanja.
Priložnostna darila so z žrebom osrečila še vrsto učencev iz posameznih šol. S himno Bralne značke Dežela branja se je končala živahna prireditev, na kateri je spregovorila tudi Dragica Haramija, ki se je zahvalila za povabilo in zahvalo namenila tudi mentorjem. Izrazila je veselje, ker se je zbralo toliko otrok, in učencem zaželela, da bi brali vse življenje.
Barbara Rustja pa se je ob koncu zahvalila vsem, ki so pripomogli k prireditvi, tudi Kulturnemu centru Lojze Bratuž, ki je dal na razpolago dvorano in bo kril stroške zanjo.
V avditoriju slovenskega višješolskega središča v ulici Puccini pa je istega dne opoldne bilo svečano podeljevanje bralnih priznanj za učence nižje srednje šole Ivan Trinko iz Gorice. Tudi tu je bil častni gost pisatelj Suhodolčan, ki je stresel iz rokava kar nekaj hudomušnih misli o knjigi kot “najboljši” prijateljici, zatrdil z dokazom, da, če se manj učiš, več znaš, in nanizal kopico “resničnih” nezgod, v katerih so bile protagonistke njegova glava in najstniške nerodnosti, v katerih so se zlahka prepoznali tudi sami poslušalci. Med temi so bile tudi že prej omenjene prof. Duhovnikova, Manca Perko in Dragica Haramija, ki je pozdravila nižješolce in jim čestitala za uspešno branje in med drugim povedala, da je Bralna značka v Sloveniji stara že 54 let, v zamejstvu pa malo manj. Profesorica slovenščine, zgodovine in zemljepisa Rosanda Volk, ki je povezovala prireditev, je dejala, da so profesorji tudi letos spodbujali učence k branju, in obrazložila, da so morali le-ti za prejetje bralne značke prebrati sedem slovenskih in prav toliko italijanskih knjig. Povedala je, da imajo še drugo medrazredno tekmovanje “bralno motivacijo Certamen slovenicum”, pri kateri tekmujejo razredi med seboj. Prvi razredi so letos imeli za obvezno branje Suhodolčanovo delo Kolesar naj bo! (1999). Nekateri izredni bralci so prebrali celo nad 60 knjig: štirje taki “superbralci” so iz prvih razredov, trije iz drugih in iz tretjih razredov. Deset tretješolcev je prejelo knjižni dar, ker so se kot zlati bralci izkazali v vseh razredih osnovne in nižje šole.
Priznanja šolskega tekmovanja Giralibro za spise v italijanskem jeziku so bili deležni štirje učenci, eden iz prvega razreda, dva iz drugega in eden iz tretjega.
Tudi nižješolci so gostu Suhodolčanu zapeli ob skorajšnjem rojstnem dnevu in mu namenili toplo ploskanje v zahvalo za tako prijeten obisk.
IK

Podelitev bralnih značk učencem Večstopenjske šole Gorica

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme