Radio Vatikan praznuje 90 let

Radio Svetega sedeža, ki ga je po naročilu papeža Pija XI. postavil Guglielmo Marconi, praznuje 90 let in danes govori 41 jezikov. Ob jubileju bo odprl novo spletno stran in internetni radio. Radio ima skoraj dvanajst tisoč ur prenosov v enem letu: prinaša besede evangelija in papežev glas po vsem svetu, ima neposredne prenose dogodkov, informativne, bogoslužne in glasbene programe. To je “osebna izkaznica” Radia Vatikan, ki ga je omenjeni papež pred 90 leti zaupal Družbi Jezusovi. Devetdeset let sicer praznujejo sredi ene največjih preizkušenj za celotno človeštvo. Poslanstvo radia je bilo vedno, da ne bi pustili nikogar samega, da bi prinašali upanje krščanskega oznanila in prebirali stvarnost v luči evangelija. Ta trenutek je zato vodstvu medija v poseben izziv. V zadnjem letu so poleg neposrednih televizijskih in radijskih prenosov ustvarili nove programe, podcast, razširili avdio knjige, da bi bili blizu vsem, da bi dosegli vsak kotiček zemlje. Statistike pravijo, da je radio v odličnem zdravstvenem stanju. Na mnogih delih sveta vključuje tudi podobe, sporočila, interakcijo, postal je del družbenih medijev. Osebje Radia Vatikan, ki prihaja iz 69 različnih držav, je omogočilo nastanek portala Vatican News, kjer se poleg besedila nahajajo tudi video, fotografske in zvočne vsebine. Gre za veliko ekipno ustvarjalno delo, ki je še vedno na poti. Internetni radio, ki je v nastajanju, bo začel oddajati v italijanščini, francoščini, angleščini, španščini, portugalščini, nemščini in armenščini. V tem letu bo ustvarjenih skoraj 30 kanalov z oddajanjem v živo v različnih jezikih, ki jih bo mogoče poslušati tako preko radijske spletne strani, ki je bila razvita v ta namen v sodelovanju z Vatican News, kot tudi preko aplikacije Radio Vatikan. Radio Vatikan oddaja preko satelita, digitalnega signala DAB+, digitalnega oddajanja, interneta in seveda preko analognih radijskih frekvenc, saj posebej kratki valovi udejanjajo to, k čemur papež Frančišek odločno poziva, to je doseči periferije sveta. Radio Vatikan ima pomembno zgodovino v službi veri, svobodi, resnici, Cerkvi. Presegel je vsakršen zid: v letih totalitarizmov so ga mnogi poslušali skrivaj, pri čemer so tvegali življenje, saj je bil to edini način, da so se lahko udeležili svete maše. Soočili so se z digitalno revolucijo, ki je sledila prenosom preko satelita, ter z nenehnimi izzivi, vse do pandemije, vedno z namenom, da bi bili blizu vsem, ki iščejo in želijo poslušati.

Slovenski jezik se je prek valov Radia Vatikan prvič zaslišal leta 1931. Redne oddaje v slovenščini so se pričele leta 1948, in sicer na začetku dvakrat na teden, zatem trikrat, od leta 1970 dalje pa vsak dan. Najprej so to bile 15-minutne oddaje, od Božiča 1999 dalje pa trajajo po 20 minut. Direktor slovenskega programa Radia Vatikan je p. Ivan Herceg SJ, dopisnik iz Slovenije pa je p. Ivan Rampre SJ. Novice v slovenskem jeziku lahko poslušate ob 18.30, ponovitev pa ob 4.30 po srednjeevropskem času. Oddaje vsak večer ponovi Radio Ognjišče.

Papež Frančišek je urednike radia pozval, naj še naprej pripovedujejo zgodbe o resničnem življenju, naj ohranjajo zgodovinski spomin in naj imajo nostalgijo po prihodnosti, ki smo jo klicani graditi. Lepota radia je prav ta, da prinaša besedo tudi v najbolj zakotne kraje sveta, je poudaril. Zato – “s pogumom in ustvarjalnostjo še naprej govorite svetu in gradite komunikacijo, ki nam pomaga videti resničnost stvari!”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme